Értékelés - Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

2018. január 6., szombat


Sziasztok!

Coeur ma egy kicsit komolyabb vizekre kalauzol bennünket, mely elgondolkodtató világával az első Arthur C. Clarke díjat elnyerte.


Fülszöveg

A ​regény – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ…
A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat.

A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.

Értékelés

Azt hiszem a Lois Lowry: Az emlékek őre című könyve volt az első olyan olvasmányom, ami valamilyen alternatív társadalomról szólt. Aztán rákaptam az ízére, és jó pár hasonló témájú, de mégis egyedi könyv következett: Collins:Az éhezők viadala, Roth: A beavatott stb. Minden ilyen történet elgondolkodtat. Én mit tennék? Képes lennék-e túl élni? Remélem sosem kell választ kapnom a kérdéseimre... Ez a könyv is egy elképzelt, mégis rémisztően valóságos jövőben játszódik. Hiszen a meddőség igenis valóságos és rémisztő nem csak az egyes családok számára, de az egész társadalomra nézve. Ha csak a nők kis százaléka képes szülni, akkor logikus, ha ezt el is várják tőlük.(!?) És ha másképp nem megy, akkor kényszerrel... Amihez hozzá lehet szokni vagy mégsem!? Persze minden társadalom kialakítja a maga önigazoló ideológiáját, és igyekszik kiiktatni a lázadó elemeket. Így könnyű az egyénnek a felelősséget áthárítani, hiszen csak igazodik a fennálló rendhez, és amúgy is a létfenntartásról van szó! A történet két síkon játszódik, így lassan kibontakozik az olvasó előtt, hogy a jól ismert kényelmes világunk hogyan fordul(hat) át ebbe a szürrrealisztikus, reményeink szerint csak elképzelt világba. Szóval: nem egy könnyű téma, de nagyon olvasmányos, lendületes. Nem véletlenül készített az HBO belőle sorozatot, amit még sajnos nem volt időm megnézni, de tervben van. 

 Ui.: A könyv borítója szenzációs!!

Értékelés csillagokban: 

Köszönöm hogy elolvastad!
Coeur
,___,
[O.o]
/)__)
-"--"-

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co