TOP 5 Szerda - Rejtett drágakövek a kedvenc műfajunkban!

2018. január 24., szerda

Sziasztok!

Megérkeztünk második Top 5 Szerdás bejegyzésünkkel, ami olyan könyvekről szól melyek szerintünk nem kapják meg a kellő figyelmet pedig igazi drágakövek! :)

Genevieve a témában


Mint azt ti is nagyon jól tudjátok, kedvenc műfajom a romantikus de ez egy eléggé tág 'címke' így kicsit szűkíteném a kört mégpedig a romantikus erotikus, illetve dark romance műfajra, ettől függetlenül szeretem a lágyabb sztorikat is mint például Kim Holden Bright Side-ja vagy Lisa De Jong When it rains- Amikor esik könyve. Manapság rengeteg könyv jelenik meg ebben a témában ami nekem persze jó hír, de nem vagyunk egyformák, így valószínűleg vannak olyanok is akiknek már unalmas, vagy klisé. Apropó Bright Side, hihetetlenül szomorú vagyok hogy nem olvashatjuk Gus történetét magyarul, mivel a kiadót rejtélyes módon elnyelte a föld. Kate Sedwick igazi példakép a pozitív életstílus királynője.
Na szóval igazán sajnálom hogy a következő könyvek ennyire alacsony százalékon állnak.
Először is P.C. Harris debütáló regénye ami Árnyoldal címmel jelent meg. Az írónő első munkája igazán kiemelkedő, megdöbbenten vettem tudomásul hogy csak 83%-on áll a moly.hu rátája szerint. Ha másért nem is remélem hogy már azért megérte megírni ezt a bejegyzés hogy a kezetekbe vegyétek a könyvet! Egyébként újévi fogadalmam hogy több magyar író által írt könyvet fogok idén olvasni!
Folytatom Laurelin Paige First and Last sorozatával amely ismételten 80%-hoz közeli értékelést kapott, pedig szerintem felülmúlta Fixed sorozatát. Kissé nyersebb és igazából több bizalmat is követel az olvasótól mert valljuk nem hinném hogy mindenki tárulkozna ki egy istálló közepén egy másik kívülálló férfi előtt. De valljuk be ilyen is van, és attól hogy becsukjuk a szemünk ez nem változik.
Aztán Mia Asher Laza erkölcsök sorozat, mely telítve szerelemmel, hazugsággal, fülledt levegővel. És IGEN a nyers, kőkemény, valódi élet. Nagyon sokan vannak akik ugyanúgy éreznek mint Blaire, de ők is csakúgy mint főhősnőnk még nem találták meg azt az ember aki meg tudná mutatni neki hogy a világnak nem csak sötét oldala van. Mondanom sem kell hogy szintén 85%-on áll a moly.hu-n.
Tiffany Reisz Fény az éjszakában regénye, az írónőt már ismerhetjük Eredendő bűnösök sorozatáról mely könyvek egyébként szintén 85% körüli értékelési rátán állnak. Számomra kész rejtély hogy miért, igaz még nem volt szerencsém a sorozatot végig olvasni, de most komolyan? Na mind1 térjünk vissza a Fény az éjszakában-ra, tudom hogy volt valami felháborodás a fordítás miatt, de ezt szerintem azok nem fogják észrevenni akik nem olvasták az eredeti könyvet, többek között én sem. Nekem nagyon tetszett és sajnálom hogy ennyire kevesen mertek nekiállni. Én mindenképpen ajánlom szerintem élvezhető és fantáziadús történet.
Végül pedig egy disztópia ami nem más mint Tahereh Mafi Ne érints sorozata, döbbenten látom hogy szintén 85% körülire értékelték. Igaz hogy a történet nagyon lassan és nehezen indul be, de úgy gondolom hogy a bevezetés is szükséges hogy később élvezhessük és meg is érthessük.
Nos számomra ők voltak a TOP5!


Coeur a témában

Szóval nagyon sok műfajt kedvelek, és az ízlésem is sokat változott az évek során. Ezzel bizonyára Ti is így vagytok. (vagy így lesztek) De ha már választani kell, akkor azt hiszem leginkább a fantasy illetve az alternatív világokól szóló könyvek állnak hozzám a legközelebb. Kellőképpen megmozgatják a fantáziámat, és bármilyen szörnyűséget is tartalmaznak, megnyugtat a tudat, hogy "csak" felnőttmesék.
Lássuk az én gyöngyszemeimet:

1. Vavyan Fable: Varázscsók- életem első és ezáltal meghatározó fantasy-je. Az írónőt a krimijei által szerettem meg, ezért meglepetés volt számomra ez a könyve, de ennek hatására kezdtem keresni a hasonló témájú könyveket. A Varázscsók egy lendületes, érzelemdús történet, melynek során nemcsak a külvilágban ólálkodó szörnyekkel, de a belső kételyekkel is meg kell küzdeniük a főhősöknek. S az is kiderül, hogy az örök élet vagy a szerelem a fontosabb; lehetsz-e boldog, ha sosem halsz meg? Az ár "csak" egy varázscsók!
Több, mint 10 éve olvastam, de még mindig elevenen él bennem a történet. Szóval nem egy mai darab, de ha szereted a műfajt, akkor kihagyhatatlan!

2.Kristin Cashore: Graceling - főhőse Katsa, egy garabonciás. A garabonciások ritka szerzetek, fura kétszínű szeműkkel és különleges adottságukkal. Katsa képessége a halálosztás. Egy halálosztó lelkiismerettel, ami önmagában is problémássá tudja tenni az életét, és akkor még nem volt szó a szerelemről... Olvasd el, nem fogsz csalódni!

3. Brent Weeks: Éjangyal trilógia- nem tudom, mennyire rejtett drágakő, kapott-e elég hírverést megjelenésekor (2008.), de blogtársaim még nem olvasták, ezért úgy gondolom, illik ebbe sorba. Amúgy pedig igazi drágakő ez a trilógia!
A több szálon futó izgalmas; rejtélyekben, fordulatokban gazdag fantasztikus történetet tavaly nyáron adtam kezébe kevésbé betűfüggő kamasz fiamnak, abban a biztos tudatban, hogy biztosan elnyeri tetszését. És nem tévedtem! Olvasás közben feldúlva vágtatott be a szobánkba a következő felkiáltással: "Ez az író mit szív, hogy ilyen történetet tud ki találni!?", és ezerrel kezdte mesélni nekem a történet izgalmas részleteit, fordulatait, nem törődve a ténnyel, hogy én már olvastam a könyvet...
Tégy te is próbát és beszippant Kylar világa!

A következő két regény az a fajta, melyeket minden kamasznak el kellene olvasni az ezer éve változatlan kötelező olvasmányok helyett is akár. (Bocs kollégák, de szerintem az lenne a lényeg, hogy szeressék meg az olvasást; megérintsék és elgondolkodtassák őket az olvasottak.)
Szóval:
4. Ursula Poznanski: Erebos- Témája rendkívül mai: egy számítógépes játék. De nem akármilyen! Az iskolában kaphatják meg az arra kiválasztottak, de csak egyszer. És rettentő szigorúak a szabályai. Nem beszélhetsz róla senkinek, mert a játék mindent tud rólad... Ha pedig fejlődni akarsz, különböző feladatokat kell végrehajtanod nemcsak a játékbeli karaktereddel, hanem a való világban neked is! Igazi, megrendítően hatásos intő példája ez a könyv annak, hogy mennyire függővé tehet egy játék, mi mindenre vehet rá, hogy magasabb szintre léphess. Úgyhogy csak óvatosan!
Órákon át lehetne róla beszélgetni a diákokkal...

5. Julie Bertagna: Exodus 2100- A klimaváltozás miatt a sziget lakóinak menekülnie kell; a menekülés vezére a 15 éves Mara lesz, aki ezzel búcsút is mondhat gyermekkorának. Hisz fel kell dolgoznia nagyszülei önfeláldozását, el kell fogadnia, hogy döntéseinek szörnyű következményei lehetnek. Hogy van, amikor csak a rossz és a még rosszabb közül választhat. És hogy van úgy, hogy magára kell hagynia százakat, hogy ezreket megmenthessen; amit persze az ész felfoghat , de szív el nem fogadhat...
Erről is lenne mit beszélni!

Kikyo a témában

Sajnos elég tudatlannak érzem magam a témában, ugyanis nem igazán vagyok tisztában a könyvek "hírverésével". A legtöbb olvasmányom ugyanis azok közül a könyvek közül kerül ki, amelyek valamely formában nyilvánosságot kaptak. Így hát a feladat megoldása előtt folytattam egy kis kutakodást a könyves weboldalakon, ahol azonban ritkán találni pl. 85-90% alatti, vagy 4* alatti értékeléseket. De hát, hogy is lehetne??? Hiszen minden ilyen bejegyzést olvasni szerető emberek írnak. A "rossz" könyv (húúú, még leírni is bizarr!) pedig valljuk be, ritka. Úgyhogy, arra gondoltam, átértelmezem a kérdést. Vagyis írok 5 olyan könyvet, amelyek nálam dobogós helyen állnak, viszont az ismeretségi körömben nem olvasták (vagy nem annyian) őket. Mivel én előnyben részesítem a fantasy történeteket, ezen belül keresgélek.
Mindenek előtt megfelelő hírverést szeretnék produkálni Anne Rice Vámpírkrónikák sorozatának, amely jelenleg 11 kötetet foglal magában. Igen, tudom, az Interjú a vámpírral valamikor az őskorban még meg is lett filmesítve, de kérem, az még csak a jéghegy csúcsa. A Vámpírkrónikák egy külön univerzum, amit meg kell ismerni a maga teljességében.
A műfaj másik gyöngyszeme Silvana De Mari olasz írónő Az utolsó tünde című regénye, és a hozzá kapcsolódó folytatások. Sajnos az irodalom minden területén az a tapasztalatom, hogy a nem angol nyelvterületen élő és alkotó szerzők alapból kevesebb figyelmet kapnak, mint fent említett társaik. Ugyanebből kifolyólag tenném a listára Ursula Poznanski Erebos c. könyvét is. Kötelező olvasmánnyá tenném a Z generáció számára.
Negyedikként eszembe jutottak azok a könyvek, amelyek már mondhatni ősréginek számítanak, és függetlenül attól, hogy a megjelenésükkor mekkora hírverést kaptak, mára méltánytalanul feledésbe merültek. Az egyik kedvencem ezek közül Barbara Erskine: Árnyak birodalma c. könyve, amelyet, bár 1998-as megjelenésű, bármikor ajánlanék manapság is olvasásra.
Végül pedig eszembe jutott, hogy lehet akármilyen fantasztikus beharangozása egy könyvnek, rendkívül le tudja süllyeszteni, ha csapnivaló filmet készítenek belőle. Véleményem szerint méltánytalanul jutott erre a sorsra Stephenie Meyer: A burok c. regénye is. Ha valaki filmrajongó, sajnos hamar téves elképzelésre jut az eredeti történettel kapcsolatban. Úgyhogy hajrá könyvimádók, az eredeti regényt semmi sem képes felülmúlni!

Köszönjük hogy elolvastátok!
a GCK bloggerei AKA Genevieve, Coeur és Kikyo

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co