Értékelés - Sarah Winman: Bádogember

2018. február 27., kedd


Sziasztok!

Eddig még nem olvastam egyetlen olyan könyvet sem, aminek fő témája a férfi-férfi kapcsolat lett volna. Ám Sarah Winman olyan könnyed hitelességgel mutatja be a ráismerés zavarodottságát, az elkötelezettséget, barátságot, szerelmet, halált, hogy csak együtt érezni lehet a szereplőkkel.

38656931

Fülszöveg

Ellis and Michael tizenkét évesen lesznek elválaszthatatlan barátok. A két fiú mindent együtt csinál: kettesben bicikliznek Oxford utcáin, egymást tanítgatják úszni, együtt fedezik fel a költészetet. Barátságuk dinamikája akkor változik meg végérvényesen, amikor belép az életükbe egy harmadik szereplő, Annie. A Bádogember egyik központi témája a „mi lett volna, ha”: azok az alternatív életek, melyeket más – társadalmi, gazdasági, családi, kulturális – körülmények közepette élhettünk volna. És persze a szeretet, a magány és a veszteség – ahogy a Guardian fogalmazott kritikájában: szereplői nemcsak embereket gyászolnak, hanem azokat a vágyakat is, melyekről le kellett mondaniuk, és amelyeket fel kellett adniuk, legyenek azok bár szexuálisak, művésziek vagy emocionálisak.

Sarah Winman Bádogembere a nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és Csodálatos dolgok éve nyomdokaiban járó szerelmes levél az emberi kedvességről és barátságról, veszteségről és túlélésről.

"Csodálatos, nagyon régóta nem indított meg ennyire könyv. Egyszerűen beleszerettem a regénybe és a szereplőibe." - Joanna Cannon

"Visszafogott, nem érzelgős, magabiztos, meleg, és olyan gyengéd hangvételű, hogy az már fáj."- Rachel Joyce

Coeur értékelése

A 21. Század Kiadó újból egy irodalmi gyöngyszemmel lepett meg minket. Főszerepben Ellis és Michael bonyolult kapcsolatával, a költészettel és a festészettel. (Van Gogh Napraforgók című festményének reprodukciója a szürke hétköznapokból való elvágyódás szimbólumaként jelenik meg a könyvben.)

Ellis életében sok minden félresiklik, nem sikerül megvalósítania gyermekkori álmait. De belecseppen életébe Michael, szertelenségével, őrült, egyedi ötleteivel. Barátságuk törhetetlen, nem szakítja szét Ellis házassága vagy Michael hosszú távolléte; sőt zavaros érzelmeik sem. 
Kettejük kapcsolatát először Ellis majd Michael szemszögéből is megismerhetjük.  A múlt és a jelen történéseit felváltva tárja elénk a szerző, így bontakoznak ki teljes valójukban a karakterek és válnak értelmezhetővé tetteik  mozgatórugói. És az is kiderül, hogy kilenc nap elegendő-e arra, hogy megváltoztassa életüket. Ki tudnak-e lépni a konvenciók szorítása közül?
Az azonban mindenképpen megállapítható, hogy a látszat ellenére, ennek a "bádogembernek" nem hiányzok a szíve.

Értékelésem: 4 csillag

Köszönöm hogy elolvastátok!
Coeur

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co