TOP 5 Szerda - Főszereplők akik egy bölcsebb, okosabb ember által vannak tanítva

2018. március 28., szerda


Sziasztok!

Megérkeztünk március utolsó TOP 5 Szerdájával, olyan főszereplőkről kellett írnunk, akik egy  bölcsebb, okosabb ember által vannak tanítva. Ez lehet tanár vagy olyan személy, aki valamilyen mágikus vagy természetfeletti erővel rendelkezik.

Coeur a témában

Az eheti topic arra ösztönzött, hogy kutassak a memóriámban a régebbi olvasmány élményeim között. Emellett arra is rádöbbentett, hogy vannak tartozásaim magam számára, hiszen némelyik könyvsorozatot még nem olvastam végig, lásd lentebb: Eragon és  A vadonjáró tanítványa. Nyárra betervezve...

1. De kezdjük a sort egy kihagyhatatlan magyar művel, Fekete István Tüskevárjának párosával: Tutajossal és Matula bácsival. Bár az igazat megvallva nekem egy kissé hosszúak a leírások a regényben, de a főhősök karakterei zseniálosak. Matula a maga érdes modorával nagyon sokat formál a városi fiú jellemén. Keveset mond és mégis sokat közöl. Tévedni is enged; hagyja hogy Tutajos  önállóan is szerezzen tapasztalatokat, hogy magától jöjjön rá a dolgok lényegére; és nem bánja ha közben kisebb sérülések érik. (Azt gondolom, a mai agyonpátyolgatott fiúknak is jól jönne egy-két hét  Matulával...)
2. Következő párosom Böszõrményi Gyula Gergő könyveinek két meghatározó szereplője: Réti Gergő és Kende, a táltos. Gergő a táltos segítségével nemcsak zavarbaejtő álmait tudja megfejteni, hanem elmélyedhet a magyar mondavilág rejtelmeiben. Miközben útmutatását követve számtalan  kalandot él át és bejárja a világfát kölyökfarkasával, azt is megtanulja, hogy a legnagyobb küzdelem a lelkünk jó és rossz fele között zajlik.
3. Christopher Paolini Eragon című könyvének párosa: Eragon és Brom. Eragon talál az erdőben egy furcsa kék követ, melyből aztán kikel egy sárkány, majd Brom segítségével válik sárkánylovassá. Brom, aki régen maga is sárkánylovas volt, rengeteg titoknak a tudója, igyekszik felkészíteni az ifjút és sárkányát a gonosszal szembeni harcra. Sajnos a könyvsorozatból csak egy film készült, így a történet ott félbeszakadt; muszáj lesz elolvasnom!
4. John Flanagan A vadonjáró tanítványa kiemelkedő az ifjúsági irodalomban.  Sajnos azonban ezzel is úgy jártam, mint más több részes sorozattal: félbemaradt. Pedig imádtam olvasni, de olyan lassan jelentek meg a következő részek, hogy csak most döbbentem rá: ezzel még nem végeztem!
Főszereplője Will, egy árva fiú, akit nem kis meglepetésére felvesznek a Vadonjárók titkos csoportjába. Mestere, Halt megtanítja a fegyverekkel bánni, rejtőzködni, hangtalanul járni, kémkedni. Kapcsolatukat a kölcsönös tisztelet és a hűség jellemzi. És mint minden igazi mester, Halt is gondot fordít a test mellett a lélek pallérozására is. Minden tíz éven felüli fiúnak kötelező olvasmánnyá tenném!
5. Végül, de nem legutolsó sorban, kedvenc tanár karakterem: Mcgalagony  a Harry Potter könyvekből. Tudom, kérték, hogy ne Potter karakterekről írjunk, de két mentségem is van. Az egyik, hogy fan vagyok. A másik, hogy sokban hasonlítok Mcgalagonyhoz. Na még nem korban! :))  Szigorú, de igazságos; megfelelően karakán és a humornak sincs híján. Zord külseje nagyon is érző szívet takar. Kiköpött én, ugye Kikyo?!:))

Kikyo a témában

A heti top5 téma sajnos nekem top4-re fog redukálódni, ugyanis bármennyire gondolkodtam, a Harry Potteren kívül nem jutott más eszembe 5.-nek, ahonnan lehet, hogy meglepő, de Piton professzorral szimpatizálok így az egész sorozat ismeretében. De kezdjük csak az elejéről. Lehet, hogy bíron a nyers személyiségeket, de elsőként nekem Haymich figurája ugrott be Az éhezők viadalából, aki Katnisst és Peeta-t készítette fel a túlélésre. Szerintem az ő karakterét a filmben is nagyon eltalálták. Másodikként Négyest említeném  A beavatottból, aki Tris "beilleszkedését" navigálta a bátrak közé. Őt egy teljesen más műfaj követ nálam, méghozzá a Narnia krónikáiból Aslan (az oroszlán), bár ő inkább vezető mint tanár vagy mentor, irányító szerepe viszont van. Végül pedig az e havi olvasmányom, a Sempre - Mindörökké egyik főszereplőjét, Carmine-t nevezném meg, aki segít a rabszolgalány Havennek megtanulni a világot, bár esetükben a lány is bölcsebbé teszi Carmine-t valamilyen szinten.

Genevieve a témában

Igen, tudom megint rosszalkodok mert érdemben még csak hozzá sem tudok szagolni a témához + a többiek mind kilőtték azokat akiket én is ismerek, ismételni meg csak azért sem fogok.
Szóóval olyan könyveket fogok hozni amelyekben tanár-diák kapcsolatokról olvashatunk. Egyre több ilyen témájú könyvvel találkozhatunk, van aki pozitívan míg mások negatívan fogadják őket. Én az első kategóriába tartozom (természetesen, bizonyos kereteken belül).
1. LJ Shen- Defy, Jamie és Melody története középiskolában játszódik, a vágy és feszültség már az első fejezeteknél tapintható kettejük között. Nem drámáznak vagy civakodnak, kapcsolatuk őszinteségen alapul. 
2. Pam Godwin- Vágyakra hangolva - Emeric és Ivory kapcsolatának egész más természete van mint LJ Shen: Defyjének. Ivory, szörnyű körülmények között élő végzős lány egy híres művészeti iskolában ahova új zongoratanár érkezik Emeric személyében. A férfi az első pillanattól fogva vágyakozik a lány után,
3. E.K. Blair- Secret Lucidity szereplői szintén egy úszás edző és egy kiváló úszó akik saját bőrükön tapasztalják meg milyen érzés elveszíteni valakit akit nagyon szerettek. 
Sajnos ezekből is csak ennyire futotta :)

Köszönjük hogy elolvastátok!
a GCK bloggerei

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co