Értékelés + Borítók | Stephanie Garber: Caraval

2018. október 19., péntek

Képtalálat a következőre: „stephanie garber caraval”
kép forrása


► Stephanie Garber: Caraval
► Sorozat: Caraval 1.
► Kiadja: Libri
► Fordította: Falcsik Mari
► Oldalszám: 470


Fülszöveg
Scarlett ​Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat. Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja. 
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból. 
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!


Sokszor hallja az ember, hogy milyen vékony a határvonal az igazság és a hazugság között. Jelen esetben a valóság és a képzelet között. Stephanie Garber könyve elsőként Alíz Csodaországát juttatta eszembe. Kulcsok, rejtvények, talányok, hogy visszajuthass a valóságba. Garber azonban a Caravallal egyedülálló csodaországot teremtett. Amikor olvasás közben magad is azt veszed észre, hogy találgatsz, óhatatlanul is beleéled magad Scarlett szerepébe, s végül próbálod kibogozni az összekuszálódott szálakat.
Scarlett, a kissé szerencsétlen leányka, aki a játék ideje alatt hatalmas fejlődésen megy keresztül, számomra például egy nyűgből az egyik kedvenc szereplővé nőtte ki magát. Ahogy a titokzatos Legend is, akivel kapcsolatban több kérdés maradt bennem, mint amennyire választ kaptam, s aki miatt most tűkön ülve várom, hogy megkaparinthassam a folytatást is.
Érdekes, hogy eddig sosem tudtam igazán kedvenc jelenetet kiemelni egy könyvből, most viszont Scarlett kétnapos halálának történései annyira megérintettek, hogy nálam egyszerűen toronymagasan vezeti a könyv kedvenc jeleneteinek rangsorát. Szerintem az a rész egyszerűen gyönyörű volt. Ennyire vizuálisan eddig talán csak Michael Ende Végtelen történetét voltam képes befogadni. (Lehet, hogy szerepet játszott az is, hogy én is versenyt futottam az idővel az általam kitűzött cél érdekében, hogy ma olvashassátok a Caravalról szóló értékelésemet.)
Annak ellenére is egy sodró, lendületes, lenyűgöző történetet kaptunk, hogy néhol bizony éreztem döccenést, és elkapott a gagyiságérzet. Ezen viszont a végkifejlet felé haladva egyre könnybb volt túllépni, a 300. oldaltól pedig szerintem fel sem pillantottam a könyvből. Ami pedig leginkább felcsigáz, az utolsó levél. A Caravalt szerintem élete során egyszer mindenkinek át kell élnie, úgyhogy akik még nem tették volna, bátran vágjanak bele, biztosan nem fogják megbánni!

Értékelés
★★★★★

Mivel nagyon kedvelem a fantasy-t, az alternatív világokat bemutató történeteket, ezért izgalommal vegyes elvárásokkal kezdtem bele a könyvbe. Az alap ötlet: egy varázslatos előadás, melynek csak meghívott vendégei, szereplői lehetnek, s ami a rideg, szürke valóságból messze repíthet, igazán eredeti. Alig vártam, hogy el jussanak a főhősök Caraval szigetére, s belevágjanak életük nagy kalandjába.
Scarlettnek gyerekkori álma válik valóra ezzel a kalanddal. De ez az álom, nagyon hamar rémálommá válik. Húgát elrabolja Legend, a sziget varázslója, akiről az események során egyre inkább lehull a Scarlett  által elképzelt idealizált kép. A múlt sötét titkai közt járva Scarlett sosem tudhatja kiben bízhat. Julian, a matrózfiú segíti vagy kihasználja a lányt? Többször is kell a lánynak nehéz döntéseket hoznia, ki kell lépnie komfortzónájából, de közben nem szabad szem elől tévesztenie a fő célját, hisz húga élete tőle függ. 
S itt kapcsolódik is Caraval története a havi témánkhoz. Az igazi és megmásíthatatlan testvéri szeretet példáját tárja elénk. Emellett azt is megmutatja, hogy az idősebb testvérek bizony hajlamosak arra, hogy gyengébbnek tartsák fiatalabb testvéreiket. Akik nem ritkán okoznak  meglepetéseket rátermettségükkel, vagányságukkal.
De nemcsak Donatella okoz meglepetéseket az olvasó számára. Rejtélyek sora bontakozik ki a játék során. A legfőbb kérdés: ki lehet Legend? Varázslatos világa jóindulatú vagy gonosz? 
A történet igazán fordulatos, kiszámíthatatlan eseményekkel, érdekes kihívásokkal teli, és aprólékos gonddal felépített világba repíti az olvasót, valahogy engem még sem tudott teljesen elvarázsolni. Nem tudom miért, de külső szemlélő maradtam. (Könnyen félretettem a könyvet, hogy egy másikat elolvassak közben...)

Értékelés
★★★

► EXTRA - Borítók

2962292133876059349093263383169536006145363482873480450240337983


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co