TOP 5 SZERDA - Kedvenc gonoszok

2018. október 11., csütörtök


Sziasztok!

Visszatértünk a TOP 5 Szerda világába, igaz csütörtökre készült el a bejegyzés. De mi is meghoztuk 5 kedvenc gonoszunkat!


Kedvenc gonosz szereplőként először nem könyv, hanem filmélmény jutott eszembe. Fantasy kedvelőként szeretem Asgard történeteit, és eléggé el nem ítélhető módon szimpatizálok a megbízhatatlan, önző, hatalomvágyó Lokival. Igen, tudom, Thor a jófiú, amellett nem kissé dögös, de az ármánykodó Loki humora nekem nagyon bejön, lásd a Bosszúállók 2.
De térjünk vissza az írott történetekhez. S. J. Kincaid A Kárhozott című könyvének egyik gonosza, Tyrus, aki a császár gyengeelméjű unokaöccse, a kezdetektől érdekes figura volt számomra. S végül nem is kellett csalódnom a megérzésemben, de ha többet akarsz tudni, olvasd el a könyvet. Nem bánod meg!
Azt hiszem a többi választottam olyan gonosz szereplő, akikről később kiderül, hogy igazából meg nem értett, szeretetre vágyó emberek.
Elsőként említeném Cassandra Clare: Árnyak urának tündér hercegét, akit apja kitaszít és bizony nem egy simulékony jellem. Szemrebbenés nélkül kínozza meg az árnyvadászokat, hogy szerelmét visszakaphassa. És mégis, nagyon sok szimpatikus emberi tulajdonsággal bír furmányos tündér volta ellenére.
A következő "gonosz" szereplőim George R. R. Martin: Trónok harcának alakjai. Először is Véreb, a Lannister család "kutyája", aki könyörtelenül végrehajtja urai bármely igazságtalan parancsát. Nem véletlenül kerül fel Aria "halállistájára". De ez a kutya igazából sokszor csak ugat és nem harap, és néha nagyon is sajnálatraméltó. Sőt a jó szíve is meg-megcsillan a zord külső ellenére. Nagyon drukkoltam neki, hogy sikeresen megküzdhessen gyűlölt bátyjával...
A másik "gonosz" vagy inkább negatív szereplő, aki az egyike kedvencem szereplőimnek, ki is lehetne más, mint az Ördögfióka! Züllött, gátlástalan, iszákos, trágár... De ő egy zseniális stratéga, és fergetegesen csípős humora van. Igazi színfoltja a regényfolyamnak.

Végül engedtessék meg nekem, hogy a kiírás ellenére egy Harry Potter-es karakterrel zárjak. Hiszen nem gondolom, hogy van olyan olvasó, aki nem utálta a kezdetektől fogva Piton professzort. Ő volt a legutálatosabb szereplő egészen addig, míg Umbridge professzor túl nem tett rajta. ( Na őt aztán csak utálni lehetett.) De mikor kiderülnek a megkeseredett, elszigetelt Pitont motivációi, állhatatossága és bátorsága, mindent át kell, hogy értékeljen az olvasó. A zseniális csavarért le a kalappal J. K. Rowling előtt!  


A téma kapcsán rögtön egy Colleen Hoover idézet jutott eszembe: „Rossz emberek nem léteznek. Mind csak emberek vagyunk, akik néha csinálnak rossz dolgokat.” engem elsősorban ugyanis azok a gonoszok, vagy inkább mondjuk úgy, negatív karakterek fognak meg, akik nem rosszindulatúak, hanem azért válnak gonosszá, mert nem érzik a hibát a saját nézőpontjukban, amelyet ők normálisnak titulálnak. Ebből kifolyólag egyik kedvenc gonosz karakterem Valentine Morgenstern Cassandra Clare Csontváros sorozatából, aki a fennálló hatalmi rendet kívánja megdönteni, hogy a saját meggyőződése szerinti irányítás érvényesüljön. Szintén egy sajátos gondolkodásmód vezérli Dot Hotchinson Kertészét is a Pillangók kertje c. regényben, aki ha nem lenne gyilkos, akár zseniálisnak is nevezném. Szintén a kedvenc gonoszaim sorát erősíti Caleb, C. J. Roberts Sötét páros sorozatának férfi tagja, akiről hosszú vitákat nyithatnánk, hogy valóban gonosz-e vagy csupán áldozat. Ahogy J. M. Darhower Sempre c. regényének maffiája Vincent DeMarco is. Nála jobb és emberségesebb gonosszal ritkán találkozik az ember.Nem tudom, hogy előny vagy hátrány, de ötödiket már nem tudok említeni, hacsak vissza nem kapcsolódok a kezdeti CoHo idézetre, de inkább nem teszem. Ryle Kincaid-et ugyanis még véletlen sem szeretném erre a listára feltenni.

Köszönjük!
Coeur & Kikyo

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co