Értékelés | Laura Marshall: Ismerősnek jelölt

2018. november 27., kedd


Sziasztok!


Ezúttal Laura Marshall stílusával volt szerencsém megismerkedni, a döcögős kezdést egy pörgős befejezés követte. 

Amikor magad mögött hagysz valamit, azt hiszed, ennyi. Vége. De saját magad elől nem menekülhetsz. Amíg csak élsz.

Laura Marshall: Ismerősnek jelölt
Eredeti cím: Friend Request
Műfaj: pszicho-thriller, thriller
Kiadó: XXI. Század
Fordító: Alföldi Zsófia
Oldalszám: 350


Fülszöveg

Kívántad ​már, hogy bárcsak megváltoztathatnád a múltad? 
Maria ismerősnek jelölt a Facebookon. 
Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. 
Vagy mégsem? 
Louise a negyvenes éveiben járó elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. Vagy mégsem?

Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria… A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély? 
Lélegzetelállító és felejthetetlen pszichothriller. Fantasztikus. A műfaj rajongói megőrülnek érte. 

A történet végig váltott szemszögben és idősíkon játszódik. Általánosságban Louise szemszögéből olvashatunk, 1-2-szer azonban egy ismeretlen karakter is közbeszól. Először furcsa volt, de a későbbiekben hozzászoktam így ezzel nem volt problémám. A könyv műfajában pszicho-thriller, mint az várható volt egész végig az elméddel szórakozik. 
Kezdetben elég unalmasnak találtam a rengeteg leírást, nem tudtam hova akar kilyukadni. Azonban érezhető hogy főszereplőnknek csúnya csontvázak lapulnak szekrényében. Alapjában is a háta mögé tekintget, bizalmatlan másokkal - sőt még legjobb barátnőjével szemben is. Túl van egy megromlott házasságon gyermekkori szerelmével /Sam/ és egyedül neveli négyéves kisfiát /Henry/. Sammel két éve váltak el, mindent tud a lány múltjáról, olyannak fogadta el amilyen. Louise nehezen tudott túllépni férje árulásán, bezárkózott. Aztán egy napon ismerősnek jelöli Maria Weston, a lány aki 25 évvel ezelőtt meghalt. A lány akinek eltűnéséhez neki is köze van, így múltja üldözőbe veszi és visszarepíti egy végzős, kirekesztett tini múltjába aki minden áron meg akar felelni népszerű barátnőjének. Az iskola társadalmi elvárásainak vagy megfelelsz vagy kirekesztettként próbálod túlélni. Nem értem ezt a hatalmas megfelelni akarást, a megjátszást csak azért hogy elfogadjanak. Miért nem vagy jó úgy ahogy vagy? Miért nem adhatod önmagadat? Miért nem barátkozhatsz új diákokkal? 
Maria az 1989-es végzős évfolyam új tanulója, rengeteg pletyka terjed érkezésének miértjéről. Louise ezzel ellenben barátkozni szeretne vele, de barátnője Sophie állandó terrorba, bizonytalanságba tartja. Nem akar kirekedni a körből, ezért részt vesz a lányok gonoszkodásában.
Minden gyereket érdekel mit gondolnak róla a körülötte lévők, nos nem éppen. Nem igazán érdekelt mit gondolnak rólam olyan emberek akik nem ismernek. Azonban én is beleestem egyszer a csapdába, álltam már mindkét oldalon. Kezdetben ugyanis mindenki be akar illeszkedni az adott közösségbe, minden új mint egy szép fényes játék. Azonban idővel megkopik ez a fény és a sötét oldalát is látod. Rájössz hogy olyan nincs hogy tökéletes, mindenki kompenzálni akar valamivel valamit. Még a legnépszerűbbeknek is vannak hibái, problémái, hiszen ők is csak emberek. Így van ezzel Sophie is, lehet hogy gyerekként ő volt a legnépszerűbb és mindenki vele akart barátkozni. Felnőttként azonban nem mutathat fel valami sokat, letagadja de múltja őt is üldözi, fogságba tartja. Ugyanúgy ahogy mindenkit akik ott voltak azon az éjszakán. Sam, Matt, Sophie és Louise. Valaki csak a titok egy részét tudja, de akkor mi is történt valójában?

Egy gimis találkozó azonban mindent felborít, minden titkot felfed és szörnyű áldozatot követel. A kirakós darabjai szépen a helyére kerülnek. 

Te képes lennél ilyen titkokkal együtt élni? Nem kísértene? Nem tenné tönkre mindennapjaidat? Képes lennél azzal nyugtatni magad hogy nem vagy szándékos? Képes lennél úgy élni hogy másra hárítod a felelősséget? 


Kiemelkedő pszichológiai-thriller rengeteg csavarral és hatalmas mindent megváltoztató rejtéllyel. Olvasd el Laura Marshall Ismerősnek jelölt könyvét.

Értékelés
🌟🌟🌟🌟½

Borítók

33785151406580824040533440908127398640153832086442930088


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co