Értékelés | Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

2018. december 20., csütörtök


Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba
Sorozat: Szállj a dallal!
Műfaj: ifjúsági
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368


Fülszöveg

Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.


Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…

Az író Élni akarok! könyve nem okozott ennyi fejtörést és nem bombázott ennyi érzéssel egyszerre. Néhol már- már nyomasztóan hatott hiszen nap- mint nap találkozhatunk ezekkel a problémákkal. Egy kicsit mindnyájan múltunk fogjai vagyunk, illetve szeretnénk ha a társadalom elfogadna minket olyannak amilyenek vagyunk. Sajnos azonban rengetegen elkövetik azt a hibát hogy ennek ellenére mégis egy álarcot, egy megjátszott héjat mutat aminek majdhogynem semmi köze nincs igazi énjéhez. 
Xiara lelki problémákkal küszködik. Ugyan kínai születésű, teljes mértékben Magyarországon nevelkedett, a társadalomban ennek ellenére ő egy kínai lány marad. Ismerősök és teljesen ismeretlen emberek lelkileg bántalmazzák származása miatt, ezért csak barátai ismerik igazán, de még előttük sem mer teljesen önmaga lenni. A tánc az egyetlen dolog amit igazán élvez életében.
Máté, nagyon bunkó fiúnak ismerjük meg de ez a feltevés csupán a felszínt kapargatja. Édesapja halála után édesanyja önpusztító életmódba kezdett melynek levét a kis Máté itta meg. Anyja egyik ámokfutása következményeképpen képtelen volt lemondani álmairól. 
Dávid és Áron, párkapcsolatuk miatt a társadalom célpontjává váltak pedig nem követtek el semmilyen bűnt, csupán szeretik egymást. Sajnos azonban szerelmüket nyilvánosan nem mutathatják ki. Dávid egy súlyos tragédia következtében képtelen megszólalni. Ha nem beszél nincsenek kérdések melyeket nem áll készen megválaszolni.  Ebből kiindulva mellőzve érzem karakterét. Ám ő is nagyon jól tudja ez nem mehet így a végsőkig. Párja Áron, Rajmund után ő volt a legunszimpatikusabb karakter a könyvben. Nem érzem hogy akarná ezt a kapcsolatot, fogalma sincs mit akar. Teljes mértékben egyetértek Dávid döntésével, ha Áron úgy érzi hogy neki tesz szívességet nincs értelme tovább kerülgetni az elkerülhetetlent.
Végül pedig Hanna, ő volt a legszerethetőbb karaktere a történetnek. Zárkózott mégis feszegeti határait, mondjuk az állandó könyves karakterekkel való példálózás egy kicsit idegesített nem tudom eldönteni hogy ő tényleg ilyen, vagy a java még hátravan.
Egy véletlen folytán kiderül iskolájuknak nincs megfelelő anyagi forrása a kollégium hétvégi üzemeltetésére. Mivel főhőseink a hétvégéket is ott töltik, Hannáéknak pedig állandó lakhelyként szolgál a kollégium, tenniük kell valamit. Egy tehetségkutatón való részvétel lehet a megoldás. Érdekes hogyha összefognak mi mindenre képesek. Kedvenc jeleneteim pedig a tehetségkutatóból adódóan a próbák voltak. Főszereplőink egy teljesen más oldalát mutatta meg. 

Egy elgondolkodtató, elszomorító néhol pedig mosolyra fakasztó történet előtérben az élet nagy kérdéseivel. Kétségek melyekre nem biztos hogy minden esetben találunk megoldást.

Értékelés
🌟🌟🌟🌟


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co