Értékelés | Kepes András: Istenek és emberek

2019. február 25., hétfő

A képen a következők lehetnek: ülő emberek
kép forrása

Sziasztok!

Coeur ezúttal Kepes András: Istenek és emberek könyvét vette kézbe. Kevesebb mint egy nap alatt el is olvasta, most pedig fogadjátok sok szeretettel ajánlóját a könyvről. 

Kepes András: Istenek és emberek
Kiadó: Libri
Oldalszám: 240Fülszöveg

Három ​magyar házaspár egy svájci luxusvillában reked. A természet fenyegető árnyékában, a válogatott gasztronómia finomságok mellett terítékre kerül a múltjuk és a jelenük, miközben konfliktusaikban felsejlik napjaink emberének drámája az erkölcsi és szellemi kapaszkodóit vesztett világban. Nem csak az emberek esnek csapdába, hanem kelepcébe kerül a szerelem és a szexualitás, a barátság és a gyanakvás, a bírvágy és a hatalom, s talán még a párbeszéd esélye is… 
Kepes András új regénye a Tövispuszta és a Világkép drámai folytatása.


„Minden megváltozik, minden másról szól már ma is, mint amiről a politikusok papolnak és amitől az emberek szoronganak, vélte Ézsiás Benedek. Szétfeszítette a tudat, hogy már soha senkit nem tud meggyőzni semmiről, mert megtagadták őt a szavak. Persze, gondolta, lehet, akkor se tudná megértetni magát, ha megmaradt volna a beszéde, hiszen hány ékesszóló, okos ember figyelmezteti az emberiséget, hogy mi vár rá, ahogy a próféták is hiába üvöltözték a jövendölésüket és az átkaikat. Az emberek saját előítéleteik rabjai, és a cellájukba nem szűrődik be más gondolat, csupán saját véleményük visszhangjának örvendeznek.”

Először is hatalmas köszönet és hála a Libri Könyvkiadónak, amiért megtisztelt Kepes András Istenek és emberek című könyvével. Nem is tudtam ellenállni neki, annak ellenére, hogy két másik könyv olvasásába is már belekezdtem. Muszáj volt csak egy kicsit beleolvasnom, és hát egy szuszra faltam fel az egészet!
Már régen olvastam hasonló stílusú, műfajú könyvet, de már nagyon kellett a szívemnek, lelkemnek. Kepes András nekem  egyet jelent a magas színvonallal, az intellektuális, nyitott szellemű, szórakoztatóan elgondolkodtató írással. Így az előzetes olvasmányaim alapján elég nagy elvárásaim voltak új könyvével kapcsolatban. Hát nem ért csalódás, sőt!!!
A svájci villában rekedt "nagykutyák" és feleségeik találkozása és üzletelése ürügyén teljes korképet és kórképet rajzol számunkra Kepes András társadalmunkról és annak "elitjéről". Mindezt roppant egyedien, szórakoztatóan tárja elénk fityiszt mutatva a hatalom- és pénzéhes vezetőknek, akik még a világmentő találmányokat is lesöpörnék a színpadról, ha nincs belőle hasznuk. Üdítő ellenpontként ott van Benedek karaktere, akit nagyon szeretnék a szomszédomként köszönteni. Nagy kár, hogy Füredi lelkiismereteként működő Benedek olyan ritka a mai világban, mint a kihalás szélére sodródott szibériai tigris. Pedig mindannyiunknak szüksége lenne egy ilyen mértékadó fékre.


A rengeteg velős vagy épp szórakoztató gondolatból álljon itt egy kis ízelítő:


"A macska: nő,......Aki nem érti a nőket, gyakorolhat macskán. Lehet tőlük rejtőzködő függetlenséget és szemérmes ragaszkodást tanulni..."


"...az érzelmek, mint az ablaküvegre mászó meztelencsigák, benyálazzák, elhomályosítják a tisztánlátást."


" De, végtére is,.... mások megfigyeléséhez ma már nem is szükséges poloskákat meg kamerákat szerelni a lakásokba és a hivatalokba, vagy perverz szoftverekkel behatolni... a számítógépekbe, hiszen a közösségi médiában való kéjelgés során mindenki önként szétdobja a lábát, és várja, hogy a többiek az ő privát életére élvezzenek."


"Tanulságos, hogy miközben az ember azzal hitegeti magát, hogy racionális lény, és imád hivalkodni a tudományos ismereteivel, valójában csupán egy befolyásolható, érzelmes állat..."


A többit fedezzétek fel magatok!!

Értékelésem: csillagos 5!

 ui: Nem értem a molyon található tetszési indexet, 78%!? Ugyan már! Bár még csak február van, de biztosan az ez évi top 10-ben van nálam! 


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co