Értékelés | Krencz Nóra: A követ

2019. március 7., csütörtök

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg
kép forrása

Krencz Nóra: A követ
Sorozat: A követ
Oldalszám: 248


Fülszöveg


Mi a közös egy gyűrött, szakadt papírfecniben és egy méregdrága fülbevalóban? Azt gondolnád, semmi, de ne legyél ebben olyan biztos!

Livly csupán néhány hónapja költözött el az intézetből. Egyedül tengeti napjait és alkalmi munkával igyekszik fenntartani magát. Mindennél jobban szereti a történelmet és egészséges kíváncsiságának hála, elég jártas is benne. Továbbtanulni ugyan nem tud, de mindenáron pénzt akar keresni, hogy ezt megtehesse. 
Az életébe egy idegen hozza el a fordulatot, aki egy álláshirdetés szórólapját nyomja a kezébe. Livly úgy érzi, nincs esélye rá, hogy felvegyék tárlatvezetőnek a fővárosi palotába. A véleménye akkor változik meg, amikor kézhez kap egy csomagot, benne egy fülbevalóval. Az ékszer mellett egy üzenetet is talál: 
„Új életed kulcsa. Nagyon vigyázz rá!”


Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik egy könnyed, hétvégi kikapcsolódásra vágynak, egy mesébe ágyazott csipetnyi romantikával.
Igen, a mese szót használtam, mert nekem fantasy rajongóként ez a történet inkább mese, mint fantasy. Utóbbi ugyanis összetettebb, több szálon futó cselekményt feltételez - legalábbis számomra. Krencz Nóra története azonban egyenes vonalban vezet el a bonyodalomtól a megoldásig, igaz mindezt nagyon olvasmányos, élvezhető formában teszi.
A követ főszereplője Livly, a mai  modern világnak egy kissé lecsupaszítottabb formájában él: egy autó és mobiltelefon nélküli világban :-) Unalmas hétköznapjait egy csapásra megváltoztatja a mágikus fülbevaló, amit ajándékba kap. Új állás, új ismerősök, titkok, rejtélyes robbantások, és egy csipet szerelem. Bár egy kissé furcsa volt számomra  Livry érzelmeinek csapongása, ahogy rögtön erős vonzalmat érez előbb egyik, majd másik fiú iránt. (Nem, ez nem egy klasszikus: Melyiket is válasszam?- szerelmi háromszög.)  Mint ahogy számomra a  megoldás is nagyon hirtelen, szinte a semmiből jött.
A cím jelentésére amúgy csak egy kis utalás van a könyvben, úgy gondolom, hogy az írónő a folytatásokban ad  majd magyarázatot a valódi jelentésére. És talán azokra a kérdésekre is ,amik megválaszolatlanok maradtak:  
Miért pont Livly lett a kiválasztott? Kik az újraéledők? Mennyire lehet megbízni abban, aki bárki fejébe bele tud mászni, bárkit manipulálni tud?
Mindezek ellenére szívesen fogom olvasni a történet folytatását is, hisz úgy érzem, ez csak bevezetője egy igazi fantasynak.

Értékelésem: 3,5 csillag


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co