Te és a Nagyvilág | Nyomozós sorozatok Coeur-rel

2019. március 12., kedd


Sziasztok!

Megérkeztünk "Te és a Nagyvilág" sorozatunk következő részével. Coeur ezúttal a nyomozós sorozatok világába kalauzol el bennünket!

Kapcsolódó kép

Ígéretemhez híven jöjjenek most a nyomozós sorozatok. Kezdjük most is a régmúlttal. A 70-es évek amerikai sorozatai a San Francisco utcáin valamint a Kojak. Mindkét sorozat nagyon népszerű volt hazánkban is, és számomra ezek jelentették a műfajjal való első találkozásomat. Ha magukat a sorozatokat esetleg a fiatalabbak nem is ismerik, de Michael Douglas és Telly Savalas neve talán ismerősen cseng más filmjeikből. És a Kojak nyalókát mindenki ismeri, ugye? ☺

Image result for san francisco utcáin Image result for kojak
Image result for columboMég két régebbi sorozatot kell megemlítenem, melyeket a mai napig műsorukra tűznek a tv adók. Az egyik Columbo, az esetlen, ballonkabátos, idegesítő nyomozó, akinek mindig van még egy kérdése. Érdekessége a sorozatnak, hogy az esetek többségében tudjuk, hogy ki a gyilkos. A hangsúly inkább a hadnagy szívós, roppant aprólékos, következtetéseken alapuló nyomozásán van. Minimális erőszak és intellektuális kihívás jellemzi a sorozatot. 

Image result for poirotImage result for miss marple filmekMint ahogy az Agatha Christie regényeiből készült két sorozatot is, melynek nyomozói: Poirot és Miss Marple. Munkamódszerük szinte azonos, mindketten az emberek lélektanára, valamint az emberi természet ismeretére alapoznak a bűnügyek felgöngyölítésénél. Nagy különbség azonban köztük, hogy míg Poirot népszerű detektív, az emberek hozzá fordulnak a bűnesetek megoldását kérve, addig Miss Marpe rendszerint csak belecsöppen a bűnügyekbe és csak a közeli barátai ismerik különleges képességeit. Ennek ellenére kettőjük közül én az öreg hölgyet kedveltem jobban. Talán Poirot nevetséges bajusza lehetett az oka, egyszerűen nem tudtam komolyan venni.

Most jöjjenek a frissebb sorozatok. Természetesen a teljesesség igénye nélkül, a saját szubjektív szűrőmön keresztül. Vagyis, az én kedvenceim ☺ Mentalista, Hazudj, ha tudsz!, Castle, Dr. Csont, Lucifer és Sherlock. Vegyük őket sorra: 

Image result for mentalistaA Mentalista: Főszereplője Patrick Jane, aki független tanácsadóként dolgozik a CBI sacramentói irodájában, miközben igyekszik családja gyilkosát, Red Johnt kézre keríteni. Jane figyelemreméltó eredményeket ér el azzal, hogy különösen fejlett megfigyelőképességére hagyatkozva bűnügyeket old meg. Antiszociális, manipulatív viselkedése sajátos humorral fűszerezte a sorozatot. (A magam részéről én utáltam a Red John-os részeket, és a lezárása nekem csalódás volt.)

Image result for hazudj ha tudszHazudj, ha tudsz!: Melyben Cal Lightman és a hazugságszakértő csapata segítenek felfedni az egyes bűncselekmények körüli igazságot. A sorozat Paul Ekman, a Kaliforniai Orvosi Egyetem pszichológiaprofesszorának, az arckifejezés-felismerés jeles kutatójának eredményein alapszik. Sajnos nálunk elég késői műsorsávba került. Talán ennek is volt köszönhető, hogy nem lett olyan nézett. Én nagyon érdekesnek találtam, hogy mi minden olvasható le az arcunkról, és Lightman karaktere is nagyon bejött. (Ez már a második antiszociális szereplő, de nem az utolsó ☺ )

Image result for castle sorozatCastle: Beckett nyomozó és a krimiíró Castle párosa egyik nagy kedvencem, többedszerre megnézve sem tudom megunni. Ennek a sorozatnak nagyon egyedi a humora, köszönhetően Castle karakterének, az ő valóságtól elrugaszkodott, a nyomozást mégiscsak előre mozdító ötleteinek, csodákra éhes gyermeki lényének. Amúgy a sorozatban nemcsak a főszereplők karaktere van jól kidolgozva. Szinte minden mellékszereplő szórakoztató, egyedi. Castle anyja egyenesen zseniális!

Image result for dr csontDr. Csont: A főszereplő karakterét egy, a való életben is bűnügyi antropológusként dolgozó orvos, Dr. Kathy Reichs  találta ki. Dr. Reichs több könyvet is írt már, mire felfigyeltek rá a FOX-nál. Főszereplője, Dr. Brennan antropológus, a fiktív Jefferson Intézet munkatársa, mellékesen pedig az FBI-nak segít emberi maradványokat azonosítani, illetve különböző gyilkossági eseteket megoldani. Az ügyekben segítséget kap FBI-os kapcsolattartójától, Seeley Booth különleges ügynöktől, valamint a Jefferson-beli munkatársaitól: Angela Montenegro-tól, Dr. Jack Hodgins-tól, és gyakornokaitól. Erre a sorozatra is igaz, hogy minden karakterére nagy figyelmet fordítottak, kezdve az FBI munkatársain át egészen a gyakornokok soráig. Az én személyes kedvencem Hodgins volt. A trutyi iránti gyermeki lelkesedésével, őrült kísérleteivel a bogaras tudósok roppant szórakoztató mintapéldányát jelenítette meg.

Image result for luciferLucifer: Ez az a sorozat, mellyel sikerült megfertőznöm Genevieve-t is ☺  A sorozat főszereplője Lucifer Morningstar, aki szó szerint maga az Ördög. Úgy dönt, hogy otthagyja a Poklot és hosszabb szabadságot vesz ki, és ironikus módon az „Angyalok városába”, azaz Los Angelesbe megy, ahol egy jól menő éjszakai klubot vezet, és bűnös módon habzsolja a földi élvezeteket. Összefut Chloe Decker nyomozónővel, s mivel neki, mint rendőrnek a bűnösök felkutatása és megbüntetése a feladata (Lucifer pokolbeli munkájához hasonlóan), Lucifert érdekelni kezdi a munkája. És kihívást is lát Chloe személyében, hisz a nyomozónő immunis Lucifer csáb erejére. (Szegény Chloe!) A karakterek és az őket megszemélyesítő színészi gárda is nagyon jó. A Lucifert alakító Tom Ellis igazán jól hozza a dögös ördög szerepét, s még az orgánuma is passzol az elképzeléseimhez. Sajnos a magyar szinkronhang kissé „nyálasra” sikeredett, legalábbis szerintem.

Image result for sherlockVégül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Sherlock! Rengeteg Sherlock Holmes film és sorozat készült az évek során, de ez messze a legjobb! A készítők semmit se bíztak a véletlenre, kezdve a főszereplők kiválasztásával. Benedict Cumberbatch és Martin Freeman személyében minden idők legjobb párosát teremették meg. A sorozat megálmodói modern környezetben gondolják újra Sir Arthur Conan Doyle klasszikus történeteit. Sherlock és Dr. Watson a 21. századi Londonban élnek és nyomozásaikhoz mobiltelefont, laptopot, internetet, GPSS-t is használnak, ám e korszerűsített kellékek ellenére is megmarad az eredeti történetek hangulata, stílusa és logikája.

Tudomásom szerint sajnos a színészek elfoglaltsága a legnagyobb ellensége a folytatásnak. Bár a forgatókönyv írók elismerték, hogy már az ötödik évad cselekményeit is megírták, mégis úgy nyilatkoztak, nem biztos, hogy leforgatják. Mindenesetre Benedict Cumberbatch már aláírt az ötödik évadra is. Talán van remény!
Mivel ezek a sorozatok a Lucifert kivéve, már lezárásra kerültek - bár remélem, a Sherlocknak lesz még folytatása – új kedvencek után kellene néznem. Ti mit szerettek? Várom a javaslataitokat!


Melyik nyomozós sorozatot szeretitek?

San Francisco utcáin
Kojak
Columbo
Poirot
Miss Marple
Mentalista
Hazudj, ha tudsz!
Castle
Dr. Csont
Lucifer
Sherlock!
Created with Poll Maker

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co