Könyv Vs. Film | Harry Potter könyvek és filmek

2019. április 29., hétfő

Image result for harry potter filmek plakátjai

Harry Potter fanként rám jutott a feladat, hogy a történet írott és filmes változatát összehasonlítsam. Előre kell bocsátanom, hogy ugyan imádok moziba járni, mégis csak az olvasás a legfőbb szerelmem. Ennek megfelelően általában jobban szeretem a történetek írott formáit. Hisz olvasás közben én vagyok a rendező és az operatőr is egyben, s olyan filmet forgatok, amilyet a saját képzeletem alkot. 
Épp ezért általában azok az adaptációk tetszenek, amelyek minimálisat változtatnak a könyvben leírtakon. Így a filmsorozat első két részét nagyon szerettem, mert bár vannak benne apróbb eltérések, azok nem jelentősek és a történet hangulatán sem változtattak. Amúgy egyéb, kevésbé szubjektív dolgok miatt is nagyszerűek az első részek. Chris Columbus rendezőnek megadatott az a lehetőség, hogy megteremtsen egy addig nem létező világot, és hát nagyot alkotott. A helyszínek az Abszol úttól a Roxfort kastélyáig egyszerűen zseniálisak. Egyszerűen vágyik oda az ember.

Image result for harry potter abszol út Related image

S azt gondolom, hogy a szereplők kiválasztása is gondosan történt. Mindannyian nagyon jól hozzák a könyvben megismert karaktereket. Bár már nem ma történt, de emlékszem, milyen érzés volt látni életre kelni a filmvásznon a könyv szereplőit és a varázsvilágot. A film megnézése után vigyorogva jöttünk ki a moziból, azzal az elhatározással, hogy ezt újból meg kell nézni. (Mondanom sem kell, ez már megtörtént párszor ☺ )

A harmadik résztől kezdve azonban nagy változások történtek. Új rendezők váltották egymást, aminek mi nézők csak találgathatjuk az okát. Talán az egyik ok az lehetett, hogy a könyvek sikerének mértékét nem sikerült a filmváltozatoknak elérni. Na, nem a bevételekre gondolok, hisz azok rekord nagyságúak voltak, hanem arra, hogy annak ellenére, hogy több díjra is jelölték, nem sikerült a jelöléseket díjra váltania. Pedig itt kell megjegyeznem, hogy a látványon túl a filmzene is csúcsszuper!

Szóval a harmadik résztől Harry Potter világa sokkal baljósabb és feketébb lett. Ezt talán a harmadik részben megindokolhatták a dementorok megjelenésével, de épp ennél a résznél hiányoltam nagyon a könyv humorát, mellyel J. K. Rowling jól ellensúlyozta a történet sötét elemeit. Valahogy gyerekfilmből egyre inkább átváltottunk a felnőttesebb képi megjelenítésekre. Igen, tudom, Harry is egyre idősebb lett és a történet drámaisága is növekedett…  

Időnként azonban nem értettem, hogy mit miért hagytak ki a könyvben leírtakból. Mivel én természetesen olvastam mindegyik részt, nem is egyszer, nem tudom, hogy azok számára, akik csak a filmeket látták, mennyire érthető minden. Nem voltak-e magyarázatra szoruló részek? Például: kik a Tekergők térképét megalkotó Holdsáp, Tapmancs, Ágas, Féregfark? 

Image result for tekergők térképe

De van itt sokkal fontosabb dolgok is! Voldemort életének bemutatása szinte teljesen kimaradt a filmekből. Ezért nem igazán lehet tiszta a film nézőinek, hogy melyik tárgyakat miért választotta Voldemort arra, hogy horcruxot készítsen belőle. Vagy hogy miért is gyűlöli olyan kérlelhetetlenül a muglikat? 
Volt olyan apróbb részlet is, ami eleinte zavart.  Nem igazán értettem, miért nem viselnek talárt a harmadik résztől Harryék az iskolában. Talán nem találták a rendezők elég modernek a kötelező viseletet? Pedig az iskolai uniformisnak az angoloknál elég régi hagyománya van.
Olyan részletet is említhetnék, ami a könyvben kimondottan megható, emelkedett pillanat volt, és legnagyobb sajnálatomra a filmből mégis kihagyták. A Roxfortért vívott harcban Sipor, aki nem kissé gyűlölte eleinte Pottert, csatába viszi az iskola házimanóit „Harcoljatok gazdámért, a házimanók védelmezőjéért!” felkiáltással.  
Aztán lássunk két olyan dolgot, amit a rendezők számomra érthetetlen okokból megváltoztattak. Az egyik: Harry, aki mindenkinek a segítségére siet, Dumbledore halálát passzívan nézi végig a filmben. Igazán gyávának tűnik. Pedig a könyvben közbe akar avatkozni, de nem tud. Hisz az igazgató bénító bűbája ebben megakadályozza. Az eredeti változat jobban illetve volna Harry jelleméhez.
A másik pedig: hogy lett Monstroból néger? Tudom, hogy a színészt kénytelenek voltak bírósági ügye miatt lecserélni, de akkor nem tudtak találni valakit, aki hasonlított az eredeti karakterre?
És persze olyan mozzanatok is voltak, melyek csak a filmben szerepeltek. Először két olyat említenék, ami nekem személy szerint nem tetszettek. A 7. részben a halálfalók felgyújtják Weasleyék otthonát. Miért is? Hisz a történet szempontjából semmi szerepe nem volt ennek az akciónak. 
S azt is sajnáltam, hogy Voldemort és Harry végső harcát nem a könyvben leírtaknak megfelelően vitték filmre. Csak ők ketten a lepusztult iskolaudvaron? Semmi komoly, mindent tisztázó párbeszéd? Pedig ez a könyvben zseniálisan lett megírva! Kár érte.
De olyan változtatás is történt, ami roppant humorosra sikerült. Mcgalagony, ahogy táncolni tanítja Ront. ☺ Felejthetetlen!És ha már Ronnál tartunk, meg kell említenem, hogy a tanulók karaktereit alakító szereplők közül a Hermione Grangert alakító Emma Watson mellett Rupert Grint játékát szerettem a legjobban. Bár úgy tudom, hogy a Dracot alakító Tom Felton az MTV Movie Award-tól több ízben is elnyerte alakításáért a legjobb negatív szereplő díját. A Harryt megszemélyesítő Daniel Radcliffe alakítása elég egysíkúra sikeredett szerintem, de lehet, hogy a karaterben csak ennyi volt.

Image result for Ron Hermione. draco, harry

Szóval, a könyveket nem lehet nem szeretni, s muszáj időnként újra olvasnom.  De annak ellenére, hogy a filmekkel kapcsolatban több kritikát is megfogalmaztam, igazából úgy vagyok velük, mint anya a rendetlen, lusta gyermekével: minden hibáival együtt is szeretem őket. 
Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co