Te és a Nagyvilág | Jöjjünk formába a nyárra!

2019. május 14., kedd


Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a vágyammal így a fürdőruhaszezon előtt, hogy szeretnék pár kilótól megszabadulni vagy egy kissé feszesebb lenni. Manapság nagyon sokféle fogyókúra közül választhatunk, sőt „csoda” gyógyszerek, teák tömkelegét hirdetik mindenfelé. Bizonyára ti is  kipróbáltatok már sok mindent, de bárki bármit mond, ha igazán fogyni, izmosodni akarunk, a mozgást nem lehet megúszni. Szerencsére rengeteg mozgásforma közül választhatunk érdeklődésünk, korunk, egészségi állapotunknak megfelelően.

Lássunk pár mindenki számára elérhető mozgásformát: 

Image result for futópálya

A futás igazán nem költséges formája testünk formálásának, csak egy kényelmes cipő kell hozzá. Ha szerencsések vagytok, mint például én is, akkor van a közeletekben olyan, speciális borítással ellátott futópálya, ami még az ízületeket is kíméli. Így idősebbek is nyugodtan használhatják. Előnye: a tempót és a mennyiséget te határozod meg. Bár ez lehet a hátránya is, hisz nincs, aki arra ösztönözzön, hogy ne hagyd félbe az edzést.  Szóval elég nagy kitartás és motiváció kell hozzá, mert azért monoton tud lenni, még akkor is, ha futás közben zenét hallgatsz.

Image result for aqua fitness

A másik mozgásforma, amit az egyik leghatásosabbnak, legegészségesebbnek tartanak, az az úszás. Mivel fürdőkkel, uszodákkal igazán gazdagon ellátott Magyarország, ennek elérése sem lehet probléma. Talán csak az a gond ezzel is, hogy nagyon unalmas tud lenni egyedül róni a hosszokat. Én magam a nyílt vizeken jobban szeretek úszni. A nagyobb városokban, fürdőhelyeken van lehetőség aquafitness edzéseken is részt venni, ami mindenképpen változatosabb, színesebb mozgást és társaságot is biztosít. 

Közösen izzadni, szenvedni valahogy mindig könnyebb. Így a hagyományos aerobick, step  aerobick, kangoo edzéseken is sokkal kitartóbbak tudunk lenni, ha látjuk, hogy a szomszéd is szenved, de azért csinálja. És persze a közben szóló zene nemcsak a megfelelő ritmust adja, de a figyelmet is képes elterelni a sajgó testrészekről. S ha már a zenénél tartunk, nem maradhat ki a zumba edzés, amelynek a testünk formálásán túl a lelki felfrissülést is meghozza. Depresszióra hajlamosaknak szinte kötelező, hisz a latin zene igazán vérpezsdítő.
Nálunk manapság a legnépszerűbb edzésforma a spinning. Aki nem annyira bírja az előbb említett, kissé ugrálósabb edzéseket, azoknak ez nagyon megfelelő. Jó zene mellett hipp-hopp elrepül az egy órás edzés. Érdemes vizet, kis törölközőt és zselés üléspárnát vinni. Egy óra a nyeregben elégé meg tud törni ☺

Image result for step aerobics Image result for spinning

És persze ott vannak az edzőtermek, melyekben különféle kínzó eszközök használatával érhetjük el a kívánt izomzatot, alakot. Fontos azonban, hogy valaki hozzáértő személy segítsen kezdetben nekünk, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot.  Emellett nem árt, ha elég erős személyiséggel is rendelkezünk, hogy kezdőként a kigyúrt, izmos „sporttársak” látványa ne rombolja le önbizalmunkat. ☺ 
Ha meg akarjuk spórolni az edző termi bérletet, akkor edzhetünk akár a játszóterek mellett egyre jobban elszaporodó fitneszparkok egyikében, ahol a megfelelő aerob környezet is biztosítva van.

Image result for edzö terem Image result for edző park

Persze otthon, a négyfal között is edzhetünk: szobabiciklin, futópadon, súlyzók vagy épp az okostelefonra letölthető applikáció használatával. De valljuk be, hogy ehhez nagyon kitartónak kell lenni. A kezdeti nagy lendület hamar alább tud hagyni, ha nincs senki, aki inspiráljon minket. 
Végül nem lehet, hogy a labdajátékok, mint a foci, kézi – vagy kosárlabda stb., kimaradjanak. Ezek nemcsak abban segítenek, hogy leadjunk néhány kilót, de a tárasági életünket is feldobják. És tapasztalatból mondhatom, hogy kosarazás közben észre sem veszem, hogy már több, mint egy órája rohangálok. (Futópályán ennyi idő alatt háromszor meghalnék. ☺ )

Image result for kosárlabda szabadidősport

Tudom, hogy közel sem esett szó minden edzésformáról vagy szabadidősportról, pl. kerékpározás, túrázás, fallabda vagy épp a küzdősportok… Annyi a lehetőség, hogy mindenki megtalálhatja a szívének kedveset. Szóval, nincs több kifogás! 
Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co