Előolvasás | L.J. Wesley: 12 első randi

2019. június 5., szerda

kép forrása

L.J. Wesley: 12 első randi
Várható megjelenés: 2019. június 13.Fülszöveg

Pam vagyok, és ez egyáltalán nem az én történetem. 
Nem bírtam már elviselni, hogy a legjobb barátnőm letargiában éli az életét egy rosszul sikerült kapcsolat miatt. Lépnem kellett, erre pedig csak egyetlen megoldást láttam. Átvettem az irányítást Sam szerelmi élete felett, hogy havonta legalább egyszer kimozduljon a lakása fogságából, és végre tovább tudjon lépni. Pasik széles választékát szállítottam le neki egy-egy randi erejéig, remélve, hogy ha az igazit nem is találja meg köztük, kiszakad a rátelepedő depresszióból, és újra elkezdi élni az életét. Legjobb barátnőjeként, kötelességem minden segítséget megadni neki, a magam nem feltétlen kedves módján.

Nagy köszönet az írónak, hogy lehetőséget kaptam a 12 első randi olvasására, ugyanis kérem ezt egy lélegzettel kivégeztem. Az ok, amiért L. J. Wesley kisregénye első látásra felkeltette az érdeklődésemet a következő képlettel írható le: férfi író + női főszereplő egyes szám első személyben + párkapcsolati téma. Rögtön kíváncsi lettem, hogy ebből mi fog kisülni. Az eredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta. A történet főhőse Sam, szingli csajszi, akit barátnője, Pam próbál kirángatni a szakítása miatti depresszióból, méghozzá havi egy vakrandi megszervezésével. Ezen a ponton gondolhatná a mit sem sejtő olvasó, hogy megint egy klisé következik, de ki kell hangsúlyoznom, hogy ez egyáltalán nem így történt. Először pl. röhejesnek gondoltam Sam viselkedését a szakítás időpontjának tudatában, aztán hamarosan megvilágosít minket az író, és simán átértékeljük a helyzetet. Abszolút pozitívumként könyveltem el, hogy minden kimondatlan kérdésemre választ kaptam a következő néhány oldalon, mintha Wesley belelátna az olvasó fejébe. Sam és Pam karakterében pedig két olyan igazi jófej csajt alkotott, hogy arról sok női író is példát vehetne. Ahhoz pedig nagy respect, hogy a férfitípusokat is sikerült teljesen élethűen megalkotni. A szituációk kellőképpen humorosak, mégsem megyünk le a buta, nyihogós tyúk szintre. Még a kötelező meleg barát elem sem lett sablonos. A Sam lelkiállapotában zajló változást lépésről lépésre nyomon lehet követni, a folyamatba pedig szerintem még egy pszichológus sem tudna belekötni. Számomra egyedül az augusztus lógott ki a sorból, ez kicsit olyan "nem volt más ötletem" érzetet keltett bennem, de aztán nem okozott maradandó károsodást. Pozitívumként emelném ki a cselekmény gördülékenységét. Nem voltak felesleges részek, bő lére eresztés és rizsázás a terjedelem növelése érdekében, ez a történet ennyit kívánt, és kész. Ha pedig megérkezik a könyvmásnaposság, beláthatjuk, hogy tulajdonképpen ismét tükröt állítottak elénk korunk emberéről. Mindenképpen 5 csillagot érdemel, és egészen apró részletekbe menően tudnám még boncolgatni, de az már nem menne spoiler nélkül, úgyhogy miután elolvastátok, eszmecserélhetünk róla tovább. 


A 12 randi már a harmadik könyv, amit a szerzőtől olvasok, és meglepetésemre, mindhárom könyv témája és hangulata is merőben eltér egymástól. Ez a történet egy igazán könnyed, nyári olvasmány, így a megjelenését jobban nem is időzíthették volna.

Sam rendkívül szerethető figura volt számomra, épp úgy, mint barátnője, Pam. A 12 randi megszervezésével Sam-et próbálja kirángatni a szakítása utáni depressziójából. Sam becsületére legyen mondva, ha már egyszer belement, tartja magát az ígéretéhez. Pedig belegondolva, nem kis veszélyt és sok-sok furcsa helyzetet okozhatnak a vakrandik.
 A 12 randipartner a férfitársadalomról állít fel egy kis keresztmetszetet, görbetükröt mutatva, kiemelve, talán kissé el is túlozva a tipikus jellemhibákat. Nekem kicsit olyan volt, mint Saint-Exupéry kis hercege, amint bolygóról bolygóra járva szembesült az emberiség hibáival. 
Sam a randik kapcsán olyan különleges utazáson vehet részt, mely során talán párra talál ( vagy mégsem? :-) ), de az biztos, hogy önmagáról sok mindent megtudhat. S az is kiderül, hogy sose tudhatjuk miből meríthetünk erőt, inspirációt arra, hogy életünkön változtassunk, jobbá tegyük. 

Ha nyaralás közben szeretnél olvasni valami könnyed olvasmányt vagy hétvégén ki szeretnéd pihenni a heti taposómalmot, akkor L.J. Wesley könyve igazán jó választás számodra!  


Ui.: Hálás köszönetem a könyvmásnaposság fogalmáért! Eddig nem tudtam megfogalmazni azt az érzést, ami néha elkap engem is egy-egy könyv elolvasása után, s amely nem  hagyja, hogy újabb történetbe fogjak... 
Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co