Értékelés | Zakály Viki: Szikra

2019. július 31., szerda

A képen a következők lehetnek: szöveg
kép forrása

Zakály Viki: Szikra
Kiadó: Libri
Oldalszám: 340Fülszöveg


Az okos és talpraesett, de az életet csak könyvekből ismerő Sztella egy tragikus balesetben elveszíti a szerelmét, Tamást. A fájdalomba ő maga is majdnem belepusztul, és csak sokára képes kézbe venni a kórházi zárójelentést. A papírokat böngészve azonban észrevesz valamit. Lehetetlennek tűnik, de talán mégis lehetséges, hogy Tamás nem halt meg. 
Bár mindenki próbálja lebeszélni, Sztella a rejtély nyomába ered. Útja során messzebb jut, mint gondolta volna; míg Európa városait járja az újabb és újabb jelek nyomában, legyőzve minden akadályt, és felidézi szenvedélyes szerelmi történetüket Tamással, nemcsak a megfejtéshez, de önmagához is eltalál. Csakhogy arra, ami az éjszakai tengerparton várja, még ő sem számított… 
Sztella életét egyszer már átformálta a szerelem. Vajon az ő szerelme elég erős-e ahhoz, hogy megmentsen vele egy másik életet?
A Libri Kiadónak köszönhetően olvashattam el Zakály Viki Szikra című regényét, amellyel kapcsolatban elég vegyes érzelmeim vannak. A fülszöveg rögtön felkeltette az érdeklődésemet, kíváncsi lettem rá, hogy lehet egy ilyen sztorit összehozni, különösen magyar viszonylatban. Az alapötlet ugyanis tízpontos. Kellőképpen felcsigázza az olvasót, és azt hiszem nagyrészt be is váltja a hozzá fűzött reményeket. Sztella és Tamás történetét nemcsak a "meghalt-nem halt meg" szál teszi érdekessé, az ő kapcsolatuk az első pillanattól kezdve nem nevezhető hétköznapinak. A cselekmény ugyanis váltogatja az idősíkokat, Sztella nyomozását a múltbeli események szakítják meg, míg a két cselekményszál végül összeér. Számomra kicsit meglepő volt, hogy a főszereplő páros kapcsolata mennyire friss a baleset bekövetkeztekor, Tamást megismerve pedig nem is igazán értettem ezt a hatalmas elkötelezettséget Sztella részéről. A karakterek jellemfejlődésének szándéka szerintem egyértelmű volt az írónő részéről, sajnos ez azonban annyira gyorsan történt meg (különösen a szinte egész életre kiterjedő stagnálást követően), hogy számomra kissé valószerűtlenné vált. Spoiler: Nehéz elképzelni, hogy az a lány, aki még egy buliban is csak tanul, elfeledkezik arról a dátumról, amire öt éve készül. Spoiler vége. Ezen túl nem igazán értettem, a Krisztián-Sztella-Tamás hármas miért lett folyton szerelmi háromszögként beállítva spoiler: amikor a Krisztián-Sztella kapcsolat a cselekmény ideje előtt két évvel!!! lezárult, Krisztián egy-két szánalmas próbálkozásán kívül pedig azóta semmi sem történt spoiler vége. Az utolsó nagy konfliktus hasonlított Brittainy C. Cherry Csendfolyójára, de ha belegondolunk, a férfiak a legtöbb regényben valahogy így reagálnak a problémákra. Tamás egyébként szimpatikus karakter volt, sajnos Sztella nem került annyura közel hozzám. A testvéreit sokkal inkább megszerettem. A könyv sajnos hagyott egy-két megválaszolatlan kérdést a fejemben, pl. szívesen megtudtam volna, hogy mi lett a többi zenekari tag sorsa (egyikükről tudunk meg mindössze egy fél mondatot), illetve zavart, hogy hol van a jelenben Mogyoró? Ha annyira igaz barát volt az egyetemen, néhány hónappal később a jelenben miért nem kerül elő egyáltalán. Amire még szeretnék kitérni, az a könyv címe. Persze több ponton is kapcsolódik a történet a tűzhöz, de amikor Tamás "bemutatkozott", már bocsánat, de felröhögtem. Ez a név- vagy címválasztás nekem sajnos nem jött be. Mindenesetre egy nagyon jó kis roadtripet kaptunk, amiből talán kicsit többet is ki lehetett volna hozni, de lehet, higy csak én vagyok szőrszálhasogató. Aki szereti a nem mindennapi témákat, és szeretne egy igazi virtuális utazást tenni Európában, az semmiképp se hagyja ki a Szikrát.

Értékelés:
⭐⭐⭐⭐


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co