Értékelés | Bosnyák Viktória – Sipos Nikolett: Mantyusok – Munkafüzetek (ill. Rippl Renáta)

2019. szeptember 10., kedd

  Bosnyák Viktória – Sipos Nikolett: Mantyusok – Munkafüzetek (ill. Rippl Renáta)
Korosztály: 6-10 évesek 

Bosnyák Viktória Mantyusok-sorozata hiánypótló. A történetek kalandosak és életszerűek, a szöveg nehézségi foka pedig figyelembe veszi a kezdő olvasók tudásszintjét. A betűtípust az olvasási nehézségekkel küzdők igényeinek megfelelően alakítottuk ki, szakemberek segítségével.
És most megjelent a kötetekre szabott, fejezetenként haladó és az egész könyvet feldolgozó munkafüzet is — akár otthoni, akár iskolai használatra! Segítségével könnyedén fejleszthetők a szövegértési és nyelvhelyességi készségek, de találunk benne kreativitást ösztönző feladatokat is. A mantyusokkal még a tanulás is élvezetes!
Előre is elnézést kell kérnem, ha az értékelésemet olvasva azt tapasztaljátok, hogy egy kicsit tanító nénisre sikerült, de hát az ember nem bújhat ki a saját bőréből. :-)

Bármilyen oldalról is közelítem meg a könyveket, csak pozitív dolgokat mondhatok el róluk. Kezdve mindjárt a kiadványok megjelenésével. Annyira kedvesek, szerethetőek az illusztrációk! A lapok nagysága és a könyvek terjedelme is éppen akkora, amit az alsós korosztály szívesen vesz kézbe.

A történetek izgalmasak, sok párbeszédet tartalmaznak, ezáltal könnyen olvashatóak. A betűnagyság és a tördelés mind-mind gyermekbarát. Emellett a történetek nagyon jól egyensúlyoznak a valóság és a mese világa közt, finoman tanítva, példát adva a gyerekek olyan mindennapi valós problémáira, mint például a túlzott félénkség vagy a csúfolkodás, a  társak terrorizálása. A gyerekeknek gyerekekről szóló történetek nyelvezete, szófordulatai igényesek, ugyanakkor nagyon is maiak. Teljesen alkalmasak arra, hogy a betűkkel nem régóta ismerkedő gyerekek megszeressék az olvasást, megtapasztalják az "Elolvastam egy könyvet!" élményét, s ezzel elinduljanak a könyvmollyá válás útján.

A mantyusok történeteihez Sipos Nikolett állított össze feladatgyűjteményeket, melyek szintén jól illeszkednek a korosztály életkori sajátosságaihoz. Kezdve az első kötettel, amelyben minden fejezetet két szinten lehet megoldani, attól függően, hogy a gyermek milyen olvasási és szövegértési szinten áll pillanatnyilag. A feladatok érdekesek, változatosak és egyre bővülőek. A szövegértés fejlesztését célzó feladatokon túl megjelennek a nyelvtani és matematikai valamint a kreativitást fejlesztő, fantáziát megmozgató feladatok is. Ezért azt gondolom, nemcsak a könyvek, hanem a feladatgyűjtemények is olyan kiadványok, melyeket szeretettel fognak forgatni a gyerekek, ezért csak ajánlani tudom a tanítóknak, a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Nagyon remélem, hogy a mantyusok története még sok kötettel fog bővülni és sok-sok kisgyerekkel szeretteti meg az olvasást. A könyvtárak számára is van tanácsom: mindjárt több példányban szerezzék be a köteteket, mert nagyon hamar rongyossá fogják olvasni a kis lurkók!

Végezetül következzen egy rövid interjú egy fiatal olvasóval:

Hányadikos vagy? 
3. osztályos

Ki ismertetett meg Bosnyák Viktória könyveivel? 
A tanító néni és az édesanyám.

Hány könyvét olvastad? 
Hármat. A sirály a király volt 2. osztályban a kötelező olvasmányunk az iskolában. Édesanyámtól pedig kaptam a Bátorság, Tomi!-t. Az unokaöcsémtől pedig kölcsön kaptam a mantyusok második kötetét. A Micsoda Buli!-t pedig még csak most kezdtem el olvasni. 

Melyik mantyus történet a kedvenced?  
A Tomi-s, mert nagyon aranyos volt

Hogy tetszenek a feladatgyűjtemények?
Nagyon jók a feladatok, kár hogy nincsenek meg nekem is a feladatgyűjtemények. Majd mondom az anyunak, hogy vegye meg nekem.

Kinek ajánlanád a könyveket?
Az Artúrnak. (osztálytárs), De a többieknek is, akik szeretik a gyerekekről szóló vidám történeteket.

Mit üzennél az írónőnek? 
Lesz-e még negyedik rész? És mi lesz a következő könyve?Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co