Jogom van biztonságban élni! | A nők elleni erőszakról

2019. november 12., kedd

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Mivel november 25-e a nők elleni bántalmazás világnapja, úgy döntöttünk, ebben a hónapban mi is kiemelt figyelmet fordítunk a témára. A mai alkalommal szeretnélek benneteket kicsit jobban megismertetni a témával, hiszen bármilyen formában is kerüljünk kapcsolatba a bántalmazással, nem dughatjuk homokba a fejünket!

Az ENSZ meghatározása szerint “A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.”

Nem szabad azt hinnünk, hogy csupán a fizikai bántalmazás számít erőszaknak, a probléma jóval a tettlegesség előtt kezdődik. A bántalmazásnak tulajdonképpen 5 csoportját különíthetjük el:

Szóbeli (verbális) erőszak

A nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés (például a nő külseje, vallása vagy faji hovatartozása miatt), bántalmazással, veréssel való fenyegetés, gyerekek elvételével, öngyilkossággal való fenyegetés.

Lelki erőszak

Alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadása, barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelés vagy eltiltás, féltékenység, nő önbizalmának módszeres lerombolása, elzárkózás a problémák közös megbeszélésétől, nő állandó hibáztatása, értéktárgyainak összetörése, tárgyak összetörése/dobálása/csapkodása, fegyverrel való fenyegetőzés, félelmet keltő viselkedés (dühödt nézés, üvöltés), támadó faggatózás, életveszélyes/ijesztő autóvezetés, telefon és egyéb kommunikációs csatornák lezárása, telefonon való állandó ellenőrzés, nő zsebeinek/táskájának átkutatása.

Testi (fizikai) erőszak

Lökdösés, pofozás, fojtogatás, haj húzása/kitépése, ököllel/eszközzel való ütés, rugdosás, harapás, rázás, égetés, fegyverrel (késsel, lőfegyverrel, nehéz tárgyakkal) való fenyegetés vagy bántás, alapvető testi igények és szükségletek megtagadása (éheztetés, szomjaztatás, alvásmegvonás, ürítkezés kontrollálása), bezárás, kizárás, megkötözés és mozgásszabadság korlátozása.

Szexuális erőszak

Nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés, nemi erőszak, szexszel való fájdalomokozás vagy megalázás, tárggyal való nemi erőszak, intim testrészek bántalmazása, másokkal való közösülés/prostitúció kényszerítése, reproduktív jogok korlátozása: fogamzásgátlás akadályozása vagy kényszerítése, terhességre vagy abortuszra kényszerítés. 

Gazdasági erőszak

Anyagi függésben tartás, munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, nő fizetésének elsajátítása, mindennapi kiadások megkérdőjelezése és fillérre való elszámoltatása, közös néven működő céggel (bt., kft.) való sakkban tartás/zsarolás.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Néhány dolgot kiemeltem, mert úgy gondolom, sokan nem is gondoljuk, hogy már ezek az „apróságnak tűnő dolgok” is kimerítik a bántalmazás fogalmát.

Nézzünk magunkba, és valljuk be őszintén, mindenki érintett valamilyen formában a környezetében! Akár személyesen, akár ismer olyan nőt, akivel ezek a dolgok megtörténnek.

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz partnere. Ez jelenleg Magyarországon mintegy fél millió bántalmazott nőt jelent! Ne hagyjuk!!! Merjük kinyitni a szemünket, merjünk beszélni róla, merjünk lépni!


Forrás: http://nane.hu/erintetteknek/tudnivalok-a-nok-elleni-eroszakrol/

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co