Értékelés + Borítók | Sejal Badani: A mesemondó titka

2020. január 7., kedd

Sejal Badani: A mesemondó titka
Eredeti cím: The Storyteller's Secret
Kiadó: Libri
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Oldalszám: 512


Fülszöveg


Jayát, a New York-i újságírót egyik csapás éri a másik után. Harmadik terhessége is vetéléssel végződik, és a házassága is menthetetlenül tönkrement. Hogy mély fájdalmát enyhítse, Jaya úgy dönt, Indiába utazik, hátha családjának múltjában válaszokat talál a jelen kérdéseire is.

India maga a csoda. A hangok, a színek, az illatok elkápráztatják Jayát, aki beleszeret ebbe a gazdag, sokrétű kultúrába. Nagymamája egykori szolgálója és egyben bizalmasa, Ravi pedig megismerteti vele a nagymama, Amísá szívszorító történetét, amely az 1930-as évekbe, a britek által megszállt Indiába repít bennünket. Vajon mit tanít Jayának az álmaiért a hagyományokkal is szembeszegülő asszony sorsa?

A mesemondó titka szerelemről, hűségről és a szavak erejéről mesél.


A Libri Kiadó jóvoltából India egzotikus világába utazhattam Sejal Badani A mesemondó titka című könyvének köszönhetően. S nem is egy, hanem mindjárt két történetet is kaptam, hisz a Jaya élete mellett nagyanyja, Amisá varázslatos és megindító történetét is nyomon követhettem. Mindkettőjük élete mélyen megérintett, s hetekre elegendő gondolkodnivalóval szolgált.

Jaya  igazán korunk szülötte: a tudatos nő, aki tudja mit akar és hogy milyen úton valósíthatja meg azt. De előre eltervezett élete rombadől a sorozatos vetéléseknek köszönhetően. A gyász, s a tehetetlenség tudata szinte megsemmisíti, lelkileg teljesen összetöri. Indiai útja lehet számára a mentőöv. India, ahova családi gyökerei kötik; s ahol megtapasztalja, hogy elődei élete mennyire hatással van jelenére. A családi történet megismerése közben, India különleges világa, kultúrája, gondolkodásmódja megtanítja másként látni, átértékelni saját életét.

A gyarmati időkben élő Amisá élete teljesen más keretek közt folyt, mint Jaya-é. Hisz a gyarmati időkben a nők szerepe a kötelességek teljesítésének sorozatából állt csupán. Senkit nem érdekeltek egy nő álmai, vágyai. Amisá élete ezért az önfeláldozás és önmegvalósítás kettős szorításában telik el. Anyaként, feleségként  meg kell felelnie a társadalmi elvárásoknak, de akkor hogy kövesse szíve vágyát? És ha követi, milyen árat kell fizetnie érte? Sorsát megismerve felvetődik a kérdés, hogy: a hagyományok, tradíciók összekötnek vagy épp gúzsbakötnek?

A szívfájdító romantikus szál mellett annyi mindenről szól még ez a könyv. A szabadságvágyról, a szeretet ezerféle megnyilvánulásáról. Az egyszerű élet, a jól elvégzett munka és a kötelesség teljesítésének öröméről. Az alázatról, az elfogadásról, egy igaz barátságról...
Ennek a  könyvnek az elolvasása ráébreszt arra, hogy mennyire szerencsések vagyunk, mennyi minden van az életünkben, amit készpénznek veszünk, holott igazi kincs. A választási lehetőségek sora, mellyel élhetünk; a döntéshozatalunk szabadsága, és persze - akiknak megadatik- a gyermek, amely igazi családdá tesz egy házasságot.

A mesemondó titka megrendít, elvarázsol és elgondolkodtat. Olyan történet, amely mély nyomott hagy a lelkedben. Ha elég bátor vagy, hogy mindennek átadd magad, gyönyörű utazásban lesz részed!

Értékelés
Képtalálat a következőre: „5 star gif”


36038788. sy475  46031003. sy475  46031493 48355396. sy475  46781759. sx318  49934778. sy475

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co