Értékelés + Idézetek + Borítók | Cath Crowley: Szavak ​kékben

2020. január 17., péntek

*képek forrása: vrbo.com, kotvefuzve.reblog.hu, pinterest.com, tristarvisual.com, autismafter16.com, medium.com

Cath Crowley: Szavak kékben
Eredeti cím: Words in Deep Blue
Kiadó: Menő Könyvek
Fordította: Molnár-Hartinger Emese
Oldalszám: 272


Fülszöveg


Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017

Ez valami gyönyörű volt! Nem igazán találok szavakat, pedig ennek a regénynek annyi mondanivalója van, hogy azt ítéletnapig sorolhatnám. Nem is igazán tudnám megmondani, hogy kinek a története ez a könyv, hiszen Rachelé és Henryé mellett annyi sorsot ismerhetünk meg, akiket ugyanolyan fontosnak érzek, mint a két központi karaktert. George (aki érdekes módon lány!) és Martin, Michael és Sophia, Lola és Hiroko, Rose, Frederick még Amy is, egytől-egyig eleven, érző lények, csodálatos történetekkel a hátuk mögött. Számomra ezek a szavak nem kékben, hanem a szivárvány minden színében pompáznak. Cal pedig annyira elevenen "élt" az első oldaltól az utolsóig, hogy nem bírtam ki könnyek nélkül. Az Üzenetek Könyvtára ugyanolyan hullámzó érzelmeket váltott ki belőlem, mint Rachelből. Eleinte nem igazán láttam értelmét, különösen az elkeveredett levél miatt, az pedig, hogy egy könyvbe beleirkáljanak, aláhúzzanak, karikázzanak, számomra eddig kimerítette a szentségtörés fogalmát. Aztán, ahogy Rachel, én is szép lassan megvilágosodtam. A végén már lenyűgözött. A szavaink által tényleg nyomot hagyunk a világban, minden élet, minden sors egy kicsit tovább él azokban a könyvekben, ahol a bejegyzéseink megtalálhatók. Jó lenne, ha a valóságban is létezne Üzenetek Könyvtára. Sőt, szerintem amikor visszaviszem a Szavak kékbent a könyvtárba, ahonnan kikölcsönöztem, valószínűleg én is rejtek bele néhány sort valakinek, aki utánam olvasni fogja. A megfogalmazás, az írói stílus pedig annyira szép, szinte lírai, hogy az ember olvasás közben úgy érzi, maga is ott ül az óceán partján, érzi a sós levegő illatát, a szél zúgását. Vagy éppen takaróba burkolózva fekszik az Üzenetek Könyvtárának padlóján, ahol a parketta, a régi könyvek és a kávé illata keveredik a levegőben. Olvasás közben folyamatosan az járt az eszemben, szeretném ezt az életet. Egy dolog azonban biztos: új kedvencet avattam, és bízom benne, hogy Cath Crowley még sok ilyen szépséggel örvendeztet meg bennünket.

Idézetek

…a viszonzatlan szerelem reggel is éppolyan szar dolog, mint este. Sőt, valószínűleg még szarabb, mert előtted van egy teljes nap.
 Az emlékek ott vannak a szavakban. Erről aztán az a furcsa dolog jut eszembe, hogy az emlékeim vers minden egyes másolatában ott rejlenek, szóval bárki is olvassa ezt a verset, bármelyik kötetben, az emlékemmel is találkozik anélkül, hogy tudna róla.
 – Nem léteznek válaszok. Te is tudod.

31952703. sy475  30336056 35159016. sy475  45457905. sy475  37765471. sx318  36241830

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co