GCK's Book Review Blog a kezdetektől, inspirációk, a jelenlegi helyzet hatása életünkre

2020. április 17., péntekSziasztok!

Először is nagyon szépen köszönjük az Alexandra kiadónak hogy minket is meghívtak a Moobius online könyvfesztiváljára. Hatalmas megtiszteltetés! A mostani bejegyzésünkben betekintést kaptok a blog indulásába, beszélünk kicsit kedvenceinkről, arról hogy mi inspirál bennünket. Valamint arról hogy a jelenleg kialakult helyzet miként befolyásolja mindennapjainkat.Körülbelül 4 éve kezdtem el blogolni. De már közel 7 éve vagyok tagja a moly.hu könyves oldalnak. Először egy molyos társammal közösen csináltunk egy blogot aztán a későbbiekben InBookEden néven indítottam el sajátomat. Ezen az oldalon inkább angol nyelvű könyvek értékelések voltak olvashatóak, igen, akkor még nagyon gyenge volt az angolom, de Coeur nagyon sokat segített kezdetben az értékelések fordításával, később pedig csupán a javításával. Olvasni és írni teljesen más dolog, de úgy gondolom hogy elég sokat fejlődtem. Na de persze mindig van hova :D Majd kicsit jobban összeismerkedve kollégáimmal, született meg a közös könyves blog indítása, mivel mindhárman faltuk a lapokat. Így tényleg ahogyan Kikyo írja, bedobtam őket a mélyvízbe. Hiába, nem lehet megállni, mindig dolgozni kell, új dolgokat kitalálni illetve fenntartani a már meglévőket. Ehhez megjegyezném, igen, vannak lyukak amikről csupán az én lustaságom tehet... De igyekszem :) 
Számomra is totálisan hihetetlen hogy röpke két év alatt közel 300.000 nézettséget értünk el, ami azért szerintem egy eléggé motiváló dolog. Nagyon imponáló hogy érdekli a véleményünk az olvasókat. Viszont eléggé zavaró hogy hozzászólásban nagyon kevés visszajelzést kapunk...
Kezdetben mi kerestünk meg kiadókat, hogy lenne-e kedvük együtt működni velünk, mostanra azonban már mi is kaptunk felkéréseket kiadóktól és íróktól egyaránt. Amikor pedig egy író szól hozzá bejegyzéseinkhez, na az olyan mintha megkaptuk volna a Nobel-díjat, vagy nem is tudom. Fantasztikus érzés.
Igyekszem fenntartani az egyensúlyt az angol nyelvű illetve magyar nyelvű olvasásaim között, ami egyáltalán nem egyszerű. Sajnos így is nagyon sok dologra kell nemet mondanom, de muszáj. Romantikus, dark romance, erotikus, pszicho-thriller műfajú könyveket olvasok szívesen. Régebben fantasy illetve posztapokaliptikus műfajban is olvastam, mára azonban nagyon nehéz kirobbantani a komfortzónámból. 
A jelenlegi helyzet, számomra nem okozott különösebb nehézségeket, azt leszámítva hogy az embernek igenis meg kell válogatnia hogy honnan tájékozódik és mit oszt meg. Szerintem nem egészséges és nem is szabad állandóan a koronavírus után kutatni, egy idő után az ember úgymond beleőrül. Munka után filmezek, olvasok vagy a kertben, udvaron töltöm az időmet, ja és a takarítás sem maradhat ki. Ó és persze bejegyzéseket szerkesztek, mivel drága bloggertársaim bombáznak értékelésekkel :D


Itt találsz meg:
Mióta megismerkedtem a betűkkel, imádok olvasni. S nem kissé irigyeltem az írókat, akik remek történeteket tudnak alkotni. Aztán Genevieve révén ismerkedtem meg a bloggerkedéssel és a könyvértékelések világával. Kezdetben Genevievenek önálló blogger oldala volt, amelyben én csak annyiban voltam érintett, hogy segítettem az általa megírt értékeléseket angolra fordítani a későbbiekben pedig javítani. Aztán 2018 januárjától az ő kezdeményezésére kezdtünk bele hárman a közös "vállalkozásba". Igazából nem volt nehéz egyikünket sem meggyőznie arról, hogy ez egy izgalmas kis kaland lesz az életünkben. Kikyo és én is imádok olvasni, és általában véleményünk is van mindenről :-) Az értékelések mellett számos érdekes téma került már terítékre, és állandó rovatokkal is jelentkezünk. Ilyen például a Top szerda, amit én személy szerint nagyon kedvelek. 
És hogy mi motivál vagy inspirál? Először is: amikor olvastam egy jó könyvet, akkor mindig is jól esett azt megosztani másokkal. Kicsit kibeszélni magamból a történettel kapcsolatos érzéseimet. Így ezt most a blogunkon írásos formában tehetem meg. Kezdetben igazán megdöbbentő volt számomra, hogy érdekel másokat az, hogy mi a véleményem/véleményünk egy-egy könyvről, hogy írásainkat, bejegyzéseinket érdekesnek találják, hogy követik az oldalunkat. Aztán az is jó érzéssel tölt el, hogy  értékeléseink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az általunk olvasott könyveket mások is felfedezzék. Az pedig roppant megtisztelő, hogy a kiadók érdemesnek találnak minket arra, hogy időnként egy-egy tisztelet példánnyal ajándékozzanak meg bennünket. Arról nem is beszélve, amikor interjút készíthetünk valamely íróval! Az elmúlt két éves működésünk legemlékezetesebb pillanata számomra az volt, amikor Böszörményi Gyulával készíthettem interjút. Már ezért az egy dologért is megérte elkezdeni a bloggerkedést!
Milyen könyveket szeretek olvasni? Hát én majdnem mindenevő vagyok. A horror nem igazán az én műfajom, és egy molyos kihívásnak köszönhetően az is kiderült, hogy a manga sem a szívem csücske. A legkedveltebb műfaj számomra a fantasy, annak bármelyik formája. De szeretem a thrillert, a krimit, a történelmi romantikát, az sci-fit, az ifjúsági irodalmat, a szépirodalmat, kalandregényt... Igazából fiatalabb koromban voltak időszakaim, amikor egy-egy író könyveit favorizáltam. Manapság azonban nagyon sok kedvenc íróm van. A blogunknak köszönhetően egyre több író munkásságával van módon megismerkedni, így újabb és újabb szerzők kerülnek fel a kedvencek listájára.
A jelenlegi helyzetben pedagógus lévén, online oktatom tanulóimat, ami a vélekedéssel ellentétben, nem egyszerű dolog. Igyekszem én igazodni a családokhoz, például abban, hogy kinek mikor jó egy-egy felelet vagy dolgozat megírása. Hiszen alsós tanítványaim vannak, akik azért nem rendelkeznek okostelefonnal, internet hozzáféréssel, és csak akkor elérhetőek, ha a szülő otthon van vagy végez a munkájával. Ezért időnként késő estébe nyúlik a napi teendőm. De azt gondolom, hogy mára egész jól kialakult egy rendszer, ami biztosítja, hogy sikeresen lezárhassuk ezt a tanévet. 

Persze, ha az a kérdés, hogy a blog életét hogyan befolyásolja ez a helyzet, akkor azt mondhatom, hogy kevéssé. Olvasni, és a bejegyzéseket megírni eddig is főként este szoktam. Így ez nem változott. Könyvekhez jutni pedig elektronikus formában most is lehet, szóval abban sincs hiány. Ami egy könyvmolynak hiányzik általában: az az idő! Annyi jó könyv vár még elolvasásra.


Itt találtok meg:

A blogolás rejtelmeibe Genevieve vezetett be bennünket, mondanám, hogy fokozatosan, de igazából beledobott a mély vízbe. Mivel egy munkahelyen dolgozunk, és hamar kiderült, hogy mindhárman könyvimádók vagyunk, nem volt nehéz egymásra hangolódni. Genevievenek már volt egy blogja, eleinte ahhoz írtunk könyvértékeléseket mi is Coeur-rel, aztán a 2018-as évet már a GCK's Book Review Bloggal kezdtük. A technikai rész mestere még mindig Genevieve, mi csak a tartalomhoz tesszük hozzá a magunkét. Természetesen motiváló tényezők a recenziós olvasmányok is, de az időkorlátot sokszor nagyon nehéz betartani, így mondhatni meg is dolgozunk érte. Ami igazán motivál, az a blog látogatottsága. Előtte sosem gondoltam volna, hogy ennyien kíváncsiak a véleményemre - és a társaiméra - egy-egy könyves témával kapcsolatban. Mivel a visszajelzés elég kevés az olvasók részéről, a hozzászólásoknak, véleményeknek nagyon tudok örülni. Főleg ha ezt a könyv szerzőjétől is megkapom. Szerintem mi egy nagy család vagyunk, és örülök, hogy a részese lehetek. Legszívesebben fantasyt és romantikus regényeket olvasok, de szeretem a szépirodalmi műveket is, bizonyos időközönként ki is vagyok rájuk éhezve. De igazából minden műfajból szívesen olvasok. A jelenlegi helyzet nekem sajnos inkább nehézségeket hozott, mert két kicsi gyerekem van. A 8 évessel még tanulni kell, a 2 éves pedig csak azt látja, hogy anya otthon van, így lehet rajta lógni egész nap. Mellette pedig én is tanítok. Azért az elmúlt hetekben kialakítottunk egy ritmust, így most már egész jól vesszük az akadályokat.

Itt találsz meg:Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co