TOP 5 Szerda | II. világháborús könyvek, filmek

2020. április 22., szerdaSziasztok!

Coeur ötlete alapján a mai témánk a II. világháborúban játszódó könyvek, filmek.

Genevieve

MűkincsvadászokPearl Harbor - Égi háború - online filmA halál 50 órájaHitler: A gonosz születése (2003) - Sorozat | Mafab.huKelly hősei (1970) | Teljes filmadatlap | Mafab.huE. M. Nathanson - A Piszkos Tizenkettő – A Könyv. - Csak úgy ...

Könyvek kapcsán rengeteget kellett gondolkodnom, aztán rájöttem hogy csupán Amy Harmon: Homokból és hamuból c. könyvét olvastam a témával kapcsolatban. Jobban szeretem a II. világháborúban játszódó filmeket mint a könyveket. Úgyhogy inkább a továbbiakban inkább azokat sorolnám fel :)
Műkincsvadászok, ugyan a harctéren játszódik, mégsem a harcokról szól. Hanem a rengeteg műkincsről, melyek rejtélyes módon eltűntek ebben az időszakban.
Pearl Harbor - Égiháború, ugyan Ben Affleck egyáltalán nem tartozik a kedvenc színészeim közé mégis azt mondanám hogy ez a szerep jól állt neki. A történet egyébként a második világháború fordulópontján játszódik.
A halál ötven órája, egy film mely inkább az emberi sorsokra és a harcoló felekre koncentrál, ettől függetlenül azonban a látványos ütközeteket sem mellőzi. 
Hitler: A gonosz születése, ez a film nagyon érdekes volt számomra, rengeteg eddig számomra ismeretlen dolgot tudtam meg általa. 
De említhetném akár Kelly hőseit, vagy akár a Piszkos tizenkettőt, ugyan ezek kicsit humorosabb filmek, mégis a témához kapcsolódnak.

Coeur


E heti témánk olyan, amelynek olvasásától meg kell valljam, hogy kissé ódzkodom. A II. világháború történései oly annyira felfoghatatlanul embertelen számomra, hogy félek belekezdeni az ezzel a témával foglalkozó könyveknek. Pedig a múlt év során két remekbe szabott történetet is volt szerencsém olvasni, melyek mindegyike a II. világháborúban játszódott.
Az első könyvet bloggertársaim annyit dicsérték, hogy muszáj volt nekem is elolvasnom. Ez pedig, Amy Harmon  Homokból és hamuból című könyve volt. Ha azt mondom, hogy nem bántam meg, akkor keveset mondok. Egy roppant olvasmányos, érzelem dús és megrázó történettel lettem gazdagabb. Épp úgy, mint Markus Zusak Könyvtolvajának elolvasásakor.  Ez utóbbinak még olyan különlegessége is van, hogy maga a Halál a történet narrátora. Következő választásaim régebbi olvasmányaim közül valók. Egyik Kertész Imre Sorstalansága, míg a másik Szabó Magda Abigélje. Tudom, hogy ez utóbbi  a hátországban játszódik, de az események mozgatórugója mindenképp a háború. Utolsóként férjem kedvenc II. világháborús könyvét szeretném említeni, ami Joseph Heller: 22-es csapdája. Azt hiszem ez a könyv ebben a témában igazi klasszikusnak számít, de én még adós vagyok az olvasásával.

Schindler listájaE. M. Nathanson - A Piszkos Tizenkettő – A Könyv. - Csak úgy ...A tizedes meg a többiek (1965) - IMDb

Mivel filmeket is lehet írni, ebből is válogattam ötöt. Az első három választásom mindegyike komoly, sok díjat nyert film. Ebben a témában verhetetlenül a legkiemelkedőbb alkotás a Sindler listája. A komoly téma ellenére már többször is láttam, s mindig ugyanolyan hatással van rám. Nem véletlenül nyert Oscar-díjat a film, épp úgy, mint A király beszéde, melyben Colin Firth zseniálisat alakított. A harmadik film, mely több kategóriában is elnyerte az Európai Film- díjat, talán nem ennyire ismert, annak ellenére, hogy számos magyar vonatkozása van. Szabó István rendező és Koltai Lajos neve fémjelzi ezt az alkotást, mely a Sonnenschein család 19.-20. századi történetét követi végig három nemzedéken keresztül. Befejezésül pedig két olyan alkotás, amely sok humorral dolgozta fel ezt a komoly témát. Az egyik egy amerikai alkotás, A piszkos tizenkettő, a második pedig egy magyar klasszikus, amelyből megtudhattuk, hogy: "Az oroszok már a spájzban vannak!" :-)  Ha valaki nem ismerné fel ezt a szállóigévé vált mondatot - tudom, elég retro - , ez A tizedes meg a többiek című filmből való. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Kikyo

unikornis: Az angol beteg (The English Patient, 1996) /Dual audio/

Igazából a TOP5 szerda kapcsán szembesültem vele, milyen sok II. világháborús könyvet olvasok, különösen az utóbbi időben. Megpróbálom leszűkíteni a listát 5-re, de előre leszögezem, nem ígérek semmit. Először is, ami nálam alapmű és kihagyhatatlan Thomas Keneally: Schindler bárkája c. regénye, amiből Steven Spielberg készített elsöprő erejű filmet Schindler listája címmel. Már a történet is egyszerűen hátborzongatóan megható (igazából nem is igazán találom rá a méltó szavakat), a film a kedvenc színészeimmel van tele, akik elképesztő alakítást nyújtanak. Sem a könyvet, sem a filmet nem lehet kihagyni. Ugyancsak ezt állítom Az angol betegről (Michael Ondaatje regénye), amelynek először a filmes változatával ismerkedtem meg, aztán a regénybe is beleszerettem. Azt azért muszáj megemlítenem, hogy Ralph Fiennes akár Amon Göth, akár Almásy László (akár Voldemort) bőrébe bújik, én egyformán elolvadok tőle. Harmadikként (bár ez egyáltalán nem rangsor) Amy Harmon Homokból és hamuból c. könyvét említeném, amely ugyancsak csodálatos, és sokszor könnyeket csalt a szemembe. Ahogy Elizabeth Wein: Fedőneve Verity c. regénye is, ami két hős lány elszakíthatatlan barátságát mutatja be a II. világháború ideje alatt. Bár már nem mai olvasmányom, mégis élénken él bennem Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat c. regénye, aki a gyermekirodalom szemén keresztül mutatja be a holokauszt eseményeit, mégpedig zseniálisan. És igen, tudtam hogy nem fogok 5-be beleférni, hiszen magyartanárként kötelességem megemlíteni Kertész Imre Sorstalanság c. könyvét, amely igencsak érdekes következtetéseket von le a témát illetően, valamint egy olyan könyvvel szeretném zárni a sort, amelyet ugyan még nem volt alkalmam elolvasni, de nagyon rég várólistás, mégpedig Karl Bruckner: Szadako élni akar c. könyve, Szadako ugyanis számomra etalon, miatta vágtam bele én is, hogy meghajtogassam az ezer origamidarut - bár még eléggé az elején járok:).


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co