TOP 5 Szerda | Kedvenc férfi íróink

2020. április 8., szerda


Sziasztok!

Márciusban kedvenc női íróinkkal foglalkoztunk, mai témánk pedig kedvenc férfi íróink! Hozzászólásban várjuk a ti kedvenc íróitokat ;)


Genevieve


Simon Beckett A halál kémiája c. könyvét még 2014-ben olvastam, egy kedves molytól kaptam ajándékba. A könyv igazán figyelemfelkeltő témával foglalkozik, szívesen olvasnék még az írótól magyarul, de sajnos több könyve nem jelent meg hazánkban.
John Greentől csupán Csillagainkban a hiba könyvét olvastam, mely szívfájdító őszinteségével vonja magára a figyelmet. Többi könyvére sajnos nem volt időm, de igyekszem bepótolni, mindegyik várólistás...
Így visszagondolva Ron Rash Serenájára, fogalmam sincs hogy miért nem tetszett maga a történet, mivel értékelésemben csupán a főszereplő utálatára fektettem a hangsúlyt... Na talán egyszer nekiugrok még egyszer hátha...
Blake Crouch Wayward Pines trilógiáját volt szerencsém olvasni, szeretem a posztapokaliptikus sztorikat. Egy ideje nem figyeltem az író könyveit, de most észre vettem hogy több is megjelent már magyarul, szóval előbb-utóbb el fogom olvasni őket.

Coeur

Nekem, blogger társaimmal ellentétben sok kedvenc férfi szerzőm van, így én engedelmetekkel különválasztottam a magyar és a külföldi szerzőket.


Kedvenc magyar férfi szerzőknél rögtön Böszörményi Gyula neve ugrott be. Először Gergő sorozatát ismertem meg, majd az Ambrózy báró eseteivel végképp levett a lábamról. S nem utolsó sorban két évvel ezelőtt még interjút is sikerült vele készítenem! Szóval nálam ő a No 1.
A következő két szerzővel a tévé képernyőjén keresztül ismerkedtem meg. Mindkettőjüknek tartalmas, színvonalas beszélgetős műsorai voltak, anno. Ők Kepes András és Vámos Miklós. Mivel ki nem hagytam volna egyetlen adásukat sem, egyértelmű, hogy nyomtatásban megjelent gondolataikra is vevő voltam/vagyok. Kepes Andrástól a Világkép, míg Vámos Miklóstól az Apák könyve a kedvencem.
Utolsó két választásom a gyermekirodalom két nagymesterére esett. Nógrádi Gábor könyvei olvasmányosak, viccesek és nagyon a mai gyerekek nyelvén íródtak. Segítség, ember! című könyve igazán mulatságos görbetükröt mutat nekünk, embereknek. Lázár Ervintől pedig az általa teremtett különleges karakterek és sajátos, senkiével össze nem hasonlítható humora mellett, vitathatatlanul a Hétfejű tündér című meséje a kedvencem.  Négy évente egyszer fel kell olvasnom az iskolában a gyerekeknek, és eddig még sosem úsztam meg könnyek nélkül.


  A külföldi kedvenc férfi íróimnál nagyon kellett igyekeznem, hogy ne mind egy műfaj, jelesül a fantasy alkotói legyenek. Így is az ötből három ennek a műfajnak a mestere. George R. R. Martin neve a Trónok harca után szerintem mindenkinek beégett a tudatába, nálam is ő vezeti a listát. Manapság fedezi fel, vagy fedezi fel újra az olvasó közönség Andrzej Sapkowski nevét, és munkásságát. Witcher sorozatának a kellős közepén járok, de már filmsorozaton is élvezhetjük a történetet Netflix  jóvoltából. Harmadik választottam Brent Weeks, aki talán annyira nem ismert még, pedig Éjangyal trilógiája kihagyhatatlan a műfaj kedvelőinek. (Hallod, Kikyo?! :-)  )
De jöjjön most más műfaj is. M. J. Ardigle: Ecc-pecc című könyve annyira betalált nálam, hogy aztán majdnem az egész Helen Grace sorozatot végigolvastam. Igaz, mindig kellett közbeiktatnom valami könnyedebb olvasmányt közéjük, mert elég megrázóak a történetek. 
Végül, tavaly egy kihívásnak köszönhetően ismerkedtem meg Nicolas Sparks műveivel, aki szirupmentes, igazán nívós romantikus történeteket ír. Könyveinek színvonalát az is bizonyítja, hogy belőlük többet meg is filmesítettek.

Kikyo


A mai top5 téma kapcsán rájöttem, hogy jóval több női írótól olvasok, mint férfitől, de azért van néhány etalon az erősebbik nem képviselői közül is, akinek nem hagynám ki a könyveit. A dobogó tetején egyértelműen Stephen King áll, legutóbbi megjelenése, a Csipkerózsikák hozta az elvárt minőséget. A magyar klasszikusok közül nagy kedvencem Fekete István, még a szakdolgozatomat is az ő munkásságából írtam. Nem maradhat le a listáról J. R. R. Tolkien, nélküle ilyet nem lehet összeállítani. Ismét egy magyar íróval folytatnám a sort, Vámos Miklós könyveit ugyancsak nagyon szeretem. Egy időben sokat olvastam tőle, manapság azonban valamiért háttérbe szorult, bár szándékomban áll újra elővenni a könyveit. Az Isten szerelmére még úgyis várólistás. Sokat gondolkodtam, ki legyen az 5. a listámon. Mivel Dan Brownt Coeur úgyis írni fogja, én inkább Oliver Bowdent említem. Bár sokan kritizálják, az Assassin's Creed regényeket én nagyon szeretem. 


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co