TOP 5 Szerda | Szabad téma - Kedvenc mesék, Kedvenc humoristák

2020. április 1., szerda


Sziasztok!

Április első TOP 5 Szerdáján Coeur és Kikyo kedvenc gyermekkönyveikről, meséikről írtak, míg Genevieve kedvenc humoristáit mutatja be nektek.

Coeur


Nem tudom, blogger társaim hogy voltak vele, de nekem nagyon jó volt elmerülni kicsit gyermekkorom olvasmányaiban. És nem volt egyszerű csak 5 könyvet választani. Nem is ment, szokás szerint. :-)
Ami először eszembe jutott az Bálint Ágnes Labdarózsája. Ez volt az első saját mesekönyvem, amire emlékszem. Sajnos az évek során valahogy elkallódott. A következő mesekönyv, Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék című könyve. Rövid, mégis élvezetes mesék. Így könnyű volt olvasni, és nem utolsó sorban: gyönyörűek az illusztrációi. Aztán szinte minden kötetét olvastam Szepes Mária: Pöttyös Panni sorozatának. Emlékeim szerint nagyon gyerekközpontú volt, hiszen Panni történetei valósak voltak, olyanok, melyek bármelyik gyerekkel megeshettek. Pöttyös Panni Bartos Erika Anna és Petijének a retró változata volt :-) Kálmán Jenő által megálmodott kismacska, Sicc versbe szedett, vicces kalandjai biztosan  hozzájárultak, ahhoz hogy humorérzékem fejlődjön és hogy megszeressem a verseket. Varga Katalin: Mosó Masa mosodája pedig annak idején, ha nem is kötelező, de ajánlott olvasmány volt az alsó tagozaton. Én Szemfülesről, a rókáról szóló történeteket szerettem benne a legjobban.
És bár megvan az 5, mégis muszáj még egy gyerekkönyvről írnom, amellyel már kicsit nagyobbacska koromban ismerkedtem meg. Még pedig úgy, hogy azokból meséltem az unokahúgaimnak. Tony Wolf: Mesél az erdő sorozata élvezetes történetek sora aranyos kis állatokról, gyönyörű illusztrációkkal körbevéve. Remélem a mai gyerekek is felfedezik maguknak!

Kikyo


Mivel viszonylag zsenge koromban jó barátságba kerültem a könyvekkel, nagyon sok kedvenc gyermekkönyvem van. Közülük a kedvencek mostanában is előkerültek, hiszen a saját gyerekeimnek is szívesen olvasok belőlük, sőt előfordul, hogy újraolvasom kedvenc gyermekkori történeteimet. A legkedvesebb közülük Fésűs Éva: Az ezüst hegedű címe könyve, amit amikor megkaptam (1987-ben!), azt mondtam, hogy én ilyen gyönyörűt még sosem láttam. A kisfiam mesemondó versenyére került elő legutóbb, úgyhogy most ezt lapozgatjuk leginkább. Nagy kedvenc volt annak idején Vázsonyi Endrétől a Rémusz bácsi meséi. Kívülről fújtam. Szegény, ma már nincs meg, mert szó szerint elrongyolódott. Az első könyv, amit egy nap alatt elolvastam Eric Knight: Lassie hazatér című regénye volt, szerintem ezen sírtam először. Szintén kedves történet volt Michael Ende Végtelen története (különösen, hogy két színnel volt nyomtatva), a fantasy-szeretetemet biztosan ez a könyv alapozta meg. Emlékeim szerint többször is kihoztam a könyvtárból. Végül pedig említést kell tegyek L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló (igen, rövid o-val), aminek azóta rengeteg feldolgozását láttam, és mindegyik a szívem csücske marad. Tudom, a listám kicsit árulkodó abból a szempontból, hogy nem tegnap voltam kisgyerek:)

Genevieve

Bizonyára sokan nézitek a Showder Club-ot vagy a Comedy Central műsorait, így ismertek magyar humoristákat is. Be kell valljam én nagyon szeretem, sőt egyenesen imádom ezeket a műsorokat. Most pedig bemutatom kedvenceimet:

Nr. 1.  Hadházi László 
Hadházi László a férfi egyenjogúságért harcol a Comedy Centralon ...Már a Showder Clubban is nagyon bírtam, aztán Méd in Hungeráj önálló estjével totálisan megvett magának. Igen, viccet és történeteket mesélni is tudni kell, és ő nagyon is tud! Szerintem az összes önálló estjét láttam, ha nem akkor meg fogom nézni. Egyet csatolok nektek is.

Nr. 2. Kovács András Péter
Pszichológus Szemmel – Kovács András Péter életének filmjéről ...Kezdetben a Showder Klubban, most már a Comedy Central kis filmjeiben illetve önálló estjein is láthatjuk. A mostani vírusos helyzetben Litkai Gergellyel csináltak közös "műsort" a youtube-on Karantények címmel. A gyermekneveléssel, családdal kapcsolatos történeteit szeretem a legjobban.
Egy önálló estjét itt is csatolom.


Nr. 3. Kőhalmi Zoltán
Kőhalmi Zoltán – WikipédiaAzon szerencsések közé tartoztam akik olvashatták A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit c. könyvét. Meg kell mondjam egészen kiválóan fűzte össze a krimit mint műfajt a humorral. Az ő önálló estjeit is követem.

Nr. 4. Lakatos László
A Dumaszínház tagjaként láthattuk a képernyőn, illetve Lakatos László "Bátya" Csókollak néven követhetitek őt a youtube-on. Kedvenc videóim melyeken Lejlaként mutatkozik be. Egy ilyet mellékelek is:

Nr. 5. Szomszédnéni produkciós iroda
Korábban is követtem munkásságukat, mostanában inkább facebook oldalukat figyelem, ahol minden nap mosolyt csalnak az emberek arcára. Egy ilyen bejegyzésüket csatolom is:Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co