Előolvasás | Marysol K'Owes: A ​Chagall ügy (Shirley Mysteries 1.)

2020. május 4., hétfőFülszöveg


Négy fiatal nő, kinek élete összefonódott, miközben életútjukat titokzatos halálesetek övezik. Amikor azt hinnénk, már mindent tudunk, jön egy újabb csavar, valamint rejtélyesnek tűnő személyek, akik valahogy kapcsolódnak a történésekhez. Lassan minden és mindenki gyanús, amikor bekövetkezik még egy haláleset, és bimbózásnak indul egy románc.

A barátság vajon erősebb bárminél? Az igazság valóban legyőzi a szerelmet? És mi köze mindehhez egy kávézónak, és egy híres festménynek?

Minderre választ ad a lebilincselő Chagall-ügy históriája, az ezoterikus krimiírónő tollából. Marysol K’Owes olvastat. Részletgazdag képi világával eléri, hogy filmként peregjenek az események minden olvasó előtt.

A négy barátnő nem mindennapi történetének első kötete a fiatalabb generációnak is tökéletes olvasmány.

Előre kell bocsátanom, hogy nagyon szeretem a jó krimit, a kalandos történeteket. Marysol K'Owes  A Chagall ügy című könyvéről pedig a címéből adódóan azt gondoltam, hogy valami ilyesmiben lesz részem. Hisz a műkincsrablás témája sok izgalmat és nem kevés áldozatot ígér. Nem is  csalódtam! A Chagall ügy jóvoltából egy igazán kalandos nyomozásba csöppentem.

A történet egy rövid előzménnyel kezdődik, ami éppen elegendő volt arra, hogy felcsigázza az érdeklődésemet. Így nagy kedvvel vágtam bele a fejezetek olvasásába. A fejezetek nem túl hosszúak, ezáltal igazán pörgőssé teszik az amúgy is izgalmas cselekményt. A fejezeteken belül több szereplő szemszögéből is követhetjük az eseményeket. Így minden szereplőt sokkal jobban megismerhettem, mintha csak egyikük vitte volna a történet fonalát.

Lássuk akkor a  szereplőket! Az első fejezetben megismerkedhettem Faye családját, akiket nagyon könnyű volt megszeretni. Valahogy már a történet elején átjött a családjukon belüli szoros összetartás érzése.  Aztán került bemutatásra Shirley, aki - ahogy a könyv alcíméből kitalálható -  az igazi főszereplője a történetnek, hisz ő a nyomozó. Azt azonban kicsit furcsálltam, hogy Shirley nyomozótársai közül igazából csak a nem kissé taszító Guy szerepelt a történetben. Hisz a krimikben általában egy egész csapat dolgozik egy-egy ügyön, nem is beszélve az összefüggő gyilkossági esetek felgöngyölítéséről. 
Persze nem feledkezhetek meg Marijáról sem, aki a a női triumvirátus harmadik tagja. Az ő szerepe kezdetben a romantikus szálért volt felelős, de aztán nagy kanyart vett a történet, mely nem kevés meglepetést tartogatott.
Az első ilyen meglepetés Shirleynek az a kissé valószerűtlen döntése, hogy barátnői segítségét kéri az esetek felderítésében. Talán a rendőrségen belüli problémákkal, és Shirley Guy-jal szembeni bizalmatlanságával igazolhatjuk ezt a tettét. De az igazat megvallva nem sokáig tépelődtem ezen a dolgon, hisz ezáltal vált igazán egyedivé a történet. A lányok ugyanis nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az izgalmakba, hozzáadva a maguk szürkeállományát a nyomozáshoz. Ez az amatőr "műkedvelőként" végzett nyomozás aztán sok nagyon hiteles ismerettel szolgált többek között a műkincs kereskedés világáról, a festmények hamisításáról. 

Több olyan könyvet is olvastam már, ahol női nyomozó a főszereplő, mint pl. Cara Hunter vagy Lottie Parker esetei. A Chagall ügy azonban teljesen más. A kalandos nyomozás ellenére Shirley története valahogy könnyedebb. Izgalmas, de nem nyomasztó. Köszönhető ez talán a gördülékeny történetmesélésnek, az írónő egyedi stílusának, s annak a finom humornak, mely az egész történetet végigkíséri. Izgatottan várom Shirley és a lányok következő eseteit!Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co