TOP 5 Szerda | Kórházban játszódó / betegséggel kapcsolatos könyveink

2020. május 20., szerda


Sziasztok!

Mai témánk: TOP 5  kórházban játszódó, betegséggel kapcsolatos könyvek, melyeket szomorú témájuk ellenére is nagyon szerettünk!Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! c. könyve 2018 kedvencei közé tartozik! Ez a történet olyan mély és fájdalmas érzéseket keltett bennem, hogy többször is félre kellett tennem olvasás közben.
Kim Holden: Bright Side, a könyv melyet majdnem minden évben újraolvastam. Akárhányszor is olvasom mindig szükségem van legalább egy 100-as zsebkendőre. Kate az összes női karakter közül a kedvencem. 
L.J. Shen: Broken Knight, amit nem is olyan régen olvastam el. Pedig már ezer éve kellett volna, tudom. L.J. Shen Sinners of Saint sorozatából mindig is Ruckus & Rosie volt a kedvenc párosom és amiatt ami a Broken Knight-ban történt nagyon szomorú vagyok. Rosie mindig is egy erős karakter volt....
Marie-Aude Murail: Oh, boy!, egy nagyon aranyos és egyben kifejezetten szomorú történet. 
Sajnos csupán 4-et tudtam felsorolni, bocsiiii xDHa kórház és/vagy betegség a téma, akkor az első, ami eszembe jut, az Kim Holden Bright Side-ja. Érzelmes, szívfájdító, és többszöri olvasásra is ugyanazt a hatást kelti, mint elsőre. Kate története nagyon szép példája az összetartozásnak és az elengedésnek. S bár könnyek nélkül nem lehet megúszni olvasását, biztosan elfogom még olvasni újra és újra. A következő választásom a Két lépés távolság, melyben a szerelmes kamaszok gyógyíthatatlan betegségüknek köszönhetően megtapasztalhatják, hogy a szerelem mégsem győz le mindent.
L. J. Wesley Brooke című könyvének főhőse egy baleset következtében teste börtönébe kerülve hosszú hónapokat tölt a kórházban. Miközben lassan gyógyul, emlékei visszatérnek. Bár környezetével nem tud kommunikálni, belső monológjai annyira humorosak, hogy a tragikus körülmények ellenére rengeteget nevettem olvasás közben.
A kórházzal és betegséggel foglalkozó történetek kikerülhetetlen része a gyász, és annak feldolgozása. Ebben a témában mindenképpen etalon Patrick Ness-Siobhan Dowd Ha szólít a szörny című könyve. Nem véletlen, hogy a történetet meg is filmesítették. 
Végül pedig egy olyan könyvet említenék, aminek eddig még csak a filmadaptációját ismerem. Annak idején a főszereplők miatt választottam délutáni kikapcsolódásnak Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek című könyvéből készült filmet. S azt kell mondanom, Will és Louisa története rögtön az egyik kedvencemmé lépett elő. A mogorva Will és a nem kissé furcsa, bohókás Lou kettőse egyszerűen zseniális! És ami filmen ilyen jó lett, az könyv formájában is biztosan nagyon jó! Szóval el kell olvasnom!Amikor Coeur megosztotta velünk a heti témát, egy pillanat alatt beugrott az egyik kedvenc könyvem, Marie-Aude Murail: Oh, boy! című regénye. A történet több velős témát boncolgat, köztük a 14 éves Siméon küzdelmét a leukémiával, de annyira kedves, szerethető, humoros, szellems és élettel teli formában, hogy sírva-nevetve olvastam a Morlevent-testvérek történetét, és a mai napig egyik legkedvesebb olvasmányomként gondolok rá. Szinte csak néhány napja fejeztem be Susan Spencer-Wendell: Mielőtt végleg elmegyek című igaz történetét, amelyben az amerikai újságírónő az ALS-sel (az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulása) való "küzdelmének" utolsó olyan évét írja le, amelyet még viszonylag elfogadható fizikai állapotban töltött, s amelyet utolsó boldog éveként jegyez. A küzdelem szót ezért is tettem idézőjelbe, hiszen Susan tudta, hogy betegsége visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan, amely 3-5 éven belül legyűri az emberi szervezetet, mégis próbálta minden pillanatnak megtalálni a maga varázsát. (Az írónő 2014-ben hunyt el, 3 évvel a diagnosztizálása után.) Úgy érzem fel kell vennem a listára Karen Fortunati: The  Weight of Zero - Semmi súlya című regényét is, amelyben a főszereplőnek mentális betegsége, ún. mániás depressziója (bipoláris zavara) van. Az írónő nagyon jól, különösen kamaszok számára érthető módon mutatja be Catherine életét, s azt, hogyan lehetünk képesek elfogadni és együttélni a megváltoztathatatlannal. Végül pedig két olyan könyvvel zárnék, amelynek központi témája korunk egyik népbetegsége, a rák, s pontosan emlékszem, hogy rengeteg papírzsebkendőt sírtam tele az olvasásuk alatt. Az egyik Kim Holden: Bright Side-ja, a másik pedig Leiner Laura egyik korai regénye, a Közhelyek. Nemcsak ez utóbbi kettőt, de mind az ötöt szívből ajánlom mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co