TOP 5 Szerda | Újrakezdés a könyvekben

2020. május 14., csütörtök


Sziasztok!

Coeur olyan ügyes volt hogy május elején egész hónapra elkészítette havi témáinkat. Mai témánk pedig Újrakezdés a könyvekben.Sokat kellett gondolkodnom mire sikerült összeszednem 5 könyvet de sikerült! Whohoo!
1. Leylah Attar: A Serengeti köde, mely történetben Ro-nak és Jack-nek egy tragédia következtében szeretteik nélkül kell újra élni életüket. Ro útja a csodálatos Afrikában vezet, ahol Jack szürke magányban éli mindennapjait. 
2. Tate James: Hate /Madison Kate 1./ Ebben a történetben Madison Kate-t csapdába csalták egy év után tér vissza Shadow Grove-ba hogy bosszút álljon és újra kezdje életét. Ám a dolgok nem ilyen egyszerűek.
3. Julie Johnson: Dirty Halo, ebben a történetben kiderül hogy Emilia ​Lancaster a királyi család sarja, beköltöztetik a palotába és ezáltal eddigi élete teljesen megváltozik. Mindent újra kell kezdenie, úgy hogy közben végig megpróbál önmaga maradni.
4. Meagan Brandy: Boys of Brayshaw High, Raven Carver aki édesanyjának, és balhés dolgainak köszönhetően nevelőszülőhöz kerül, ennek köszönhetően kell új életet kezdenie.
5. Betti Rosewood: A Hurt So Sweet Part 1, Lily Anna Oakes 3 év után tér "haza" egy bentlakásos iskolából. Azonban ebben a városban teljesen mások a szabályok, az elsőszülöttek irányítanak. Így neki elsőszülöttként be kell illeszkednie, ami nem egyszerű mivel ez egy nagyon kegyetlen és veszélyes világ.Az újrakezdés vagy egy új élet felfedezése gyakori témája a fantasy regényeknek. Ki más is juthatott volna erről először eszembe, mint Harry Potter. Elnyomott, megtűrt unokatesóból hirtelen híres varázslóvá válni ugyanis nem kis lépés. Aztán ott van Tris, Veronica Roth Beavatottjában, aki az önfeláldozók szürke, unalmas élete helyett a Bátrak csoportját választja, alapos változást idézve elő, nemcsak a saját, de környezete életében is. Cassandra Clare Csontvárosában pedig Clarynek kellett újra értékelnie mindent, amit a világról tudott, miután belecsöppent az árnyvadászok világába. Mindhármukra igaz, hogy komoly változást kellett átélniük. Változást, ami aztán teljesen felforgatta az életüket, s ami sok-sok kalanddal, veszéllyel járt együtt, az olvasók nem kis örömére.
De, hogy ne csak a fantasy műfajából szemezgessek: 
Sejal Badani A mesemondó titka című regényében Jaya egészen Indiáig menekül, hogy megismerve anyja családjának életét, saját lelki békéjét megtalálja. Végül pedig essen szó Carolineról, a harmincas éveiben járó, szingli lányról, aki R. Kelényi Angelika Barcelona, Barcelona című könyvének főhőse. Caroline vágyik a változásra, ezért az álmai megvalósítása érdekében merész vállalkozásba kezd. Ezzel megrekedt karrierjét és eléggé lapos szerelmi életét szeretné egyszerre fellendíteni. Hogy sikerül-e neki, azt megtudhatod a regényből:-).Első hallásra azt hittem, én ehhez a témához hozzászólni sem tudok, aztán kicsit jobban átgondolva rájöttem, hogy a közelmúltban is olvastam két olyan könyvet, ami ebbe a témába vág. Elsőként Fábián Janka A könyvárus lányát említeném, akinek az '56-os forradalom változtatja meg gyökeresen az életét. Julcsi kénytelen elhagyni a hazáját és Amerikában új életet kezdeni. Leylah Attar: A Serengeti köde c. regényében egy tragédia következtében változik meg a két főhős élete. A gyökeres újrakezdés inkább a női főszereplőre, Rodelre jellemző, az ő és Jack története szintén mély nyomot hagyott bennem. Ahogy Collen Hoover: November 9. című regényében Falloné is, akinek nem(csak) a regény kezdetén vesz új irányt az élete, a sorsfordító események már a regény cselekménye előtt 2 évvel elindulnak. Bár nem mai olvasmányom, de muszáj Harry Pottert hoznom, hiszen Harry élete merőben új fordulatot vesz, amikor belecsöppen a varázsvilágba. (Bár ilyet szerintem kismilliót tudnék említeni p. Bella, amikor megismeri a vámpírokat vagy Clary, amikor belecsöppen az Árnyvilágba, hiszen a fantasy nagyon sok esetben a mágikus dolgok felismerésén alapul). Azért a Harry Pottert emelem ki, mert a műfajban ez volt az első, amit korszakalkotónak tekintek. Végül pedig Chevy Stevens: Aznap éjjel című könyvét említeném, hiszen, ahogy a regény hősei is, ha valaki ártatlanul tölt hosszú éveket börtönben, annak elképzelhetetlenül nehéz helyzetekkel kell megbirkóznia, az életében bekövetkező fordulatok pedig akár többször is gyökeres újrakezdésekre kényszerítik.


2 megjegyzés:

  1. "Sarah J. Maas Csontvárosában pedig Clarynek kellett újra értékelnie mindent" szerintem itt nem jó az író :)

    VálaszTörlés

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co